Ezeket látta már?

3 tanács, amit fogadjon meg karácsonykor, ha várandós

terhesség, karácsony

Milyen ünnepi étel az, amivel jobb vigyázni? Egyetlen korty alkohol sem fér bele koccintáskor? A karácsony szinte minden évben egy sor kérdést vet fel a kismamákban - ezek közül adunk néhányra választ.

Egy újabb karácsony, és sajnos ez újra sok kismama számára komoly kihívás. Nem csak azért, mert hirtelen nem is tudják, hogy mit szabad, és mit nem az ünnepek alatt, ha a pocakban kisbaba is lakik, hanem a stressz is komoly kihívás számukra. És persze a hízással is komoly gondok lehetnek. A témában dr. Angyal Géza szülész - nőgyógyász van a ratkótünde.hu segítségére.

Az örök kérdés: az alkohol

Igen, ez szinte minden ünnepi időszakban kérdés: ihat-e a kismama alkoholt? Nos, a nemzetközi ajánlások nem változtak ezen a téren idén sem, vagyis a válasz: igen, de csak nagyon keveset. Az alkohol ugyanis képes áthatolni a placentán és a magzatot közvetlenül károsítani.

Ennek megfelelően érdemes kerülni az alkoholt, de a jó hír, hogy ritkán - de valóban ritkán - egy deci bortól még nem lesz különösebben semmi baja sem a kismamának, sem pedig a magzatnak. A röviditalok azonban mindenképpen tiltólistásak!

Óvatosan a cukorral

Önmagában sem az üdítőkkel, sem a gyümölcslevekkel sem pedig az édességekkel nincsen semmilyen probléma. A gond inkább azzal szokott lenni, hogy az ünnepi időszakban hajlamosak vagyunk ezekkel kapcsolatban túlzásokba esni – ez pedig egy kívánós kismama esetében különösen igaz.

A túl sok cukor azonban nincsen jó hatással a szervezetre, és problémás lehet az IR és a terhességi cukorbetegség esetében is. Arról már nem is beszélve, hogy a terhesség alatt felszedett kilók számát is erősen megdobhatja.

Vegetáriánus és várandós? Erre nagyon figyeljen oda!

Ezzel kapcsolatosan arra is érdemes figyelni, hogy a kismama annyit egyen, amennyi jól esik neki, és ne “kettő helyett”, ahogyan azt a régi mondás tartja. Sokan félnek a várandósvitaminoktól is, de ez alaptalan, abban az esetben, ha a megfelelő vitaminkészítményt választjuk. A hizlaló terhesvitamin tézis alapja a B-vitaminok étvágynövelő hatása. Ezekre az anyagokra azonban nagy szükség van a várandósság alatt, igaz, csak az első két trimeszterben. A harmadikban már “csak” a B6-vitamin elengedhetetlen, vagyis válasszunk olyan várandósvitamint, mely a trimesztereknek megfelelő tagoltsággal rendelkezik, és a harmadik trimeszterre a bevitt anyagok közt a B-vitaminok közül csak azt tartja meg, amelyre valóban szükség van!

Nem kell a stressz!

A legnagyobb veszély a karácsonnyal, illetve szinte minden ünneppel kapcsolatosan a stressz. Ez ugyanis az a pont, mely a legtöbbet árthat a kismamának. Az idegeskedést, ha nagyon szeretnénk, megtarthatjuk a következő évekre, de az az időszak, amikor a nő gyermeket hord a szíve alatt különleges, így természetes, ha ezt szem előtt tartva módosítunk a szokásokon, akár csak egy kis időre is.

Az ünnepnek alapvetően nem az idegeskedésről kellene szólnia, de ha az utazás, a főzés, vagy a vásárlás stresszes a kismamának, akkor jöjjenek a rokonok, ne ő utazzon, vásároljon a neten, ne a tömegben, és rendelje az ételt - ezek igazán nem olyan fontos dolgok, amik miatt érdemes lenne idegeskedni.

Olvasson tovább!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: ratkotunde.hu