Ezeket látta már?

A domináns kéz problémája

A jobbkezesek inkább választják a domináns kezüket, mint a balkezesek. Az emberek nagy többsége (több mint 90 százalék) a jobb kezét használja az ügyességet igénylő feladatok végrehajtásához. A kutatók évtizedek óta kutatják az aránytalanság okát. A két agyféltekével és a mozgatókéreggel rendelkező emberiség miért nem képes egyforma ügyességgel használni mindkét kezét?

Az Aberdeeni Egyetem tanulmánya, mely a Cortex című folyóirat áprilisi számában jelenik meg azt sugallja, hogy a magyarázat azokban a tevékenységekben rejtőzhet, melyekhez mindét kezet használni kell egyszerre, így arra késztetheti a jobbkezeseket, hogy a jobb kezüket válasszák.

A domináns kéz problémája

Gavin Buckingham, a kanadai Nyugat-Ontario Egyetem Agy és Elme Központjának kutatója és témavezetője, Dr. David Carey arra kérték a jobb-és balkezes résztvevőket, hogy először mindkét kezükkel egyszerre nyúljanak két tárgy felé, majd rögtön ezután egy újabb tárgy felé a közelebb eső kezükkel. Mielőtt elkezdték volna kinyújtani a karjukat, egyik kezükbe rövid vibrációs jelzést kaptak, annak jelzéseként, hogy az új tárgy hol fog felbukkanni, vagyis melyik kézzel kell a feladatot végrehajtani. A kísérletek egy kis részében rossz kéz kapta a jelzést, vagyis a résztvevőknek vissza kellett fogniuk a helytelenül jelzett karjukat, hogy a másikkal végezhessék el a feladatot.

A jobbkezeseknek sokkal jobban meggyűlt a bajuk a helytelen jelzésekkel, ha azt a jobb karjukba kapták. Több hibát vétettek, és sokkal több idejükbe került sikeresen kivitelezni a feladatot. Szinte úgy tűnt, mintha a jobb kezet már eleve a kétkezes feladatnál kiválasztották volna a folytatásra. A balkezeseknél nem fedeztek fel hasonló aszimmetriát, ami arra utal, hogy kevésbé kell egyik kezüket a másikkal szemben előnyben részesíteniük.

Ezek az eredmények egy sor kutatási anyagra épülnek, melyek arra utalnak, hogy a jobbkezesek figyelme erőteljesen a jobb kezükre irányul a kétkezes feladatok végrehajtása közben. "Erre az egyik magyarázat az lehet, hogy a kéz kiválasztása összefügg a félteke beszéd-és nyelvi képességek felé történő specializációjával." – mondta Dr. Carey. "Sok balkezes embernek "jobbkezes agya" van, mely gyengíti azt a késztetést, hogy a domináns bal kezüket válasszák."

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához