Ezeket látta már?

A kamaszkori elhízás csökkentheti az élettartamot?

A kamaszkori elhízás megkurtíthatja az ausztrálok élettartamát. Egészségügyi szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy a várható élettartam Ausztráliában csökkenő tendenciára válthat, miután egy friss kutatás az elhízás riasztó arányát mutatta a tizenévesek körében.

A 12 ezer középiskolás részvételével készült felmérés szerint a 13-18 évesek közel egynegyede túlsúlyos vagy elhízott. A kutatók úgy vélik, hogy Ausztráliát "a krónikus betegségek időzített bombája fenyegeti".

A kamaszkori elhízás csökkentheti az élettartamot?

"Ha valaha szükség van riadóztatásra Ausztráliában, hát az most van" – nyilatkozta Ian Olver professzor, a felmérés készítésével megbízott Cancer Council of Australia (Ausztrál Ráktanács) kutatója. "Amint az elhízott gyermekek elérik a felnőtt kort, a daganatos betegségek és más krónikus betegségek megnövekedett kockázata azt fogja jelenteni, hogy a várható élettartam terén elért korábbi előrelépések visszafordulhatnak. Előfordulhat, hogy a mostani kamaszok fiatalabban halnak meg, mint a szüleik generációja."

A felmérés azt mutatta, hogy a túlsúly és az elhízás rendkívül gyakran fordul elő a tanulók között. A résztvevők 23,7 százalékának súlya haladta meg az egészséges testsúlyt. Mindössze 15 százalékuk teljesítette az országos ajánlásokban szereplő napi egy órányi testmozgást; a lányok kényelmesebbek, mint a fiúk, és a testmozgás gyakorisága az életkor előrehaladtával visszaesik.

A diákok közel egyharmada állította, hogy hetente legalább négy pohár cukros üdítőt vagy sportitalt fogyaszt, és 43 százalék evett gyorsételt legalább hetente egyszer. Mindössze 14 százalékuk fogyasztja az ajánlott zöldség és gyümölcs mennyiséget.

A megkérdezett fiatalok közel fele (47 százalék) számolt be arról, hogy otthonában három-négy televízió van; 17 százaléknál legalább öt TV van otthon, 47 százalék esetében pedig a hálószobában is van egy készülék. Csupán egy százaléknak nincs egyáltalán televíziója. A többség (71 százalék) egy átlagos tanítási napon több mint két órát tölt képernyő előtt (TV, DVD, videojáték vagy számítógép), ami meghaladja az országos egészségügyi ajánlásokban foglaltakat.

"Ez a felmérés is megerősíti azt, amitől már egy ideje tartottunk. Azt, hogy a mai középiskolások idősebb korukra a szívroham áldozataivá válnak" – nyilatkozta Lyn Roberts, az ausztrál Országos Szív Alapítvány vezetője.

Ausztrália a világ egyik legelhízottabb nemzete. Az országos egészségügyi felmérés szerint a 18 éven felüliek 25 százaléka elhízott, és 37 százaléka túlsúlyos. Az elhízással összefüggő állami kiadásokat 2008-ben 58 milliárd ausztrál dollárra becsülték.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához