Ezeket látta már?

A vetélés, halvaszülés a későbbiekben növeli a nőknél a stroke esélyét?

vetélés, halvaszülés, terhesség, stroke

Egy nemrég megjelent tanulmány azt vizsgálta, hogy nőknél a terhesség elvesztése a későbbiekben növeli-e a stroke kockázatát.

Egy új kutatás szerint a vetélésen vagy halvaszülésen átesett nőknél nagyobb eséllyel alakulhat ki stroke. A kockázat minden egyes vetéléssel vagy halvaszüléssel nő. A British Medical Journalban közzétett tanulmány az első, amely egyértelműen kimutatta a terhesség elvesztése és a stroke közötti kapcsolatot - írja a ScienceAlert.

Vetélés és halvaszülés

A kutatók szerint sok nő nincs tudatában annak, hogy a terhesség alatt fellépő panaszok a későbbi egészségügyi problémák korai jelzői lehetnek. Lehetséges, hogy a meddőség, a vetélés és a halvaszületés más egészségügyi problémák miatt növelheti a stroke esélyét.

Ezek közé tartozhatnak:

  • endokrin rendellenességek (alacsony ösztrogénszint vagy inzulinrezisztencia),
  • gyulladások
  • a véráramlást segítő endothelsejtekkel kapcsolatos problémák
  • pszichológiai zavarok
  • egészségtelen szokások (például dohányzás)
  • elhízás

A szakemberek 618 851 nő adatait elemezték, akik nyolc különálló vizsgálatban vettek részt Ausztráliában, Kínában, Japánban, Hollandiában, Svédországban, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban. A nők 32 és 73 év közöttiek voltak, amikor először vonták be őket a vizsgálatokba, és átlagosan 11 évig követték őket.

A vetélés emelte a stroke esélyét a kutatás szerint

A vizsgált időszak alatt 9265 (2,8 százalék) nőnek volt legalább egy nem halálos kimenetelű stroke-ja, és 4003 (0,7 százalék) nőnek volt halálos kimenetelű stroke-ja. Összességében 91 569 (16,2 százalék) nőnél fordult elő vetélés, míg 24 873 (4,6 százalék) nőnél halva született gyermek.

A valaha terhes nők közül azok, akik beszámoltak vetélésről, 11 százalékkal magasabb volt a nem halálos kimenetelű stroke kockázata, és 17 százalékkal magasabb a halálos kimenetelű stroke kockázata, mint azoknál a nőknél, akiknek nem volt vetélésük. A kockázat minden egyes vetéléssel nőtt, így azoknál a nőknél, akiknek három vagy több vetélésük volt, 35 százalékkal magasabb volt a nem halálos kimenetelű stroke kockázata (a 100 000 "személyévre" jutó 43-as előfordulási arányról 58/100 000-re) és 82 százalékkal magasabb a halálos kimenetelű stroke kockázata (100 000 személyévre jutó 11,3-ról 18/100 000-re) azokhoz a nőkhöz képest, akiknek soha nem volt vetélésük.

Kutatás: a halvaszülés is növelte a stroke kockázatát

Azoknál a nőknél, akik valaha terhesek voltak, a halva szülésen átesetteknél 31%-kal magasabb volt a nem halálos kimenetelű stroke kockázata, és 7%-kal magasabb a halálos kimenetelű stroke kockázata.

Minél több volt a halvaszületések száma, annál nagyobb volt a későbbi stroke kockázata is: a két vagy több halvaszületésen átesett nőknél 26 százalékkal magasabb volt a halálos kimenetelű stroke esélye.

Olvasta már?

Forrás: sciencealert.com