Ezeket látta már?

Aki kíváncsi, hamar... ?

2011.11.07. Módosítva: 2015.11.04.

Lehet, hogy aki kíváncsi, hamar megöregszik, a diákoknak azonban úgy tűnik, nem árt a túlzott érdeklődés. Ez derült ki nemrég egy, a Perspectives in Psychological Science című szaklapban megjelent kutatási anyagból. A szakértők szerint a kíváncsiság elengedhetetlenül fontos a jó tanulmányi eredmények szempontjából, sőt legalább olyan fontos, mint az intelligencia.

Persze a jó iskolai eredmények eléréséhez fontos az értelem és a gyors felfogóképesség, ez azonban nem minden. Gyakran a kiváló képességű gyerekek rosszul teljesítenek, az átlagos képességűek pedig kitartásukkal küzdik fel magukat az élbolyba. Ennek pszichológiai okait keresték mostani vizsgálataik során brit kutatók.

Aki kíváncsi, hamar... ?

Az intelligencia mellett a legfontosabb a lelkiismeretesség: a belső késztetés, hogy részt vegyünk az órákon és elkészítsük a házi feladatokat. A lelkiismeretes diákok általában jobban teljesítenek az egyetemeken is. "Ez egyáltalán nem meglepő. Ha belegondolunk, e nélkül nehezen lehetne boldogulni az egyetemen" - nyilatkozta Sophie von Stumm, az Edinburgh Egyetem munkatársa. Ő, Benedikt Hell (Svájci Északnyugati Alkalmazott Tudományok Egyetem) és Tomas Chamorro (London Egyetem) együtt készítették el a mostani kutatási anyagot.

Von Stumm és kollegái kutatásuk középpontjába a kíváncsiságot, mint iskolai teljesítményt elősegítő tulajdonságot helyezték. "A kíváncsiság nem más, mint tudásszomj és érdeklődés. Ha kíváncsiak vagyunk, otthon is utánanézünk a tananyagnak" - magyarázta a kutatónő.

A szakértők 200, összesen 50 ezer tanuló részvételével készült kutatási anyag meta-analízisét készítették el. Az eredmények szerint a kíváncsiságnak legalább akkora szerepe van az iskolai teljesítmény alakulásában, mint a lelkiismeretességnek. Ha pedig a lelkiismeretesség és a kíváncsiság együttes hatását vizsgáljuk, észrevehetjük, hogy ezek együtt legalább akkora szerepet játszanak az iskolai teljesítmény alakulásában, mint az intelligencia.

"Egyáltalán nem lepett meg az eredmény. Hiszem, hogy a tanároknak mindenképp táplálniuk kell a diákok tudásszomját, ez ugyanis rendkívül fontos a későbbi tanulmányok során" - foglalta össze von Stumm.

A munkaerőpiacon is fontos lehet a kíváncsiság: egy kíváncsi ember ugyanis, aki szeret könyveket olvasni, utazni és múzeumba járni, könnyebben és kreatívabban oldhat meg új munkahelyi feladatokat is.

Forrás: Medipress