Ezeket látta már?

Amiről nem beszélünk: a bántalmazott nők

2011.08.06. Módosítva: 2015.11.04.

Ausztrál kutatók tanulmánya szerint a megerőszakolt vagy szexuális zaklatást átélt nők körében jóval magasabb a mentális zavarok aránya és hússzor nagyobb valószínűséggel követnek el öngyilkosságot, mint azok a nőtársaik, akik ilyen erőszaknak nem voltak kitéve.

A Journal of the American Medical Association című szakfolyóiratban közzétett tanulmány igen erős összefüggést talált a nemi alapú erőszak elszenvedése és a mentális zavarok jelentkezése között. Susan Rees kutatásvezető az eredményt "különösen aggasztónak" nevezte.

Amiről nem beszélünk: a bántalmazott nők

Az Új-Dél-Walesi Egyetem pszichiátriai karának kutatói egy országos felmérés adatait elemezték, amelybe 4451, 16 és 85 év közötti nőt vontak be 2007-ben az ausztrál statisztikai hivatal munkatársai. Négy gyakori bántalmazási típus - a partner által elkövetett fizikai bántalmazás, a megerőszakolás, egyéb szexuális zaklatás és a megtámadás - előfordulásának kapcsolatát vizsgálták olyan mentális zavarok felbukkanási arányával, mint a szorongás, depresszió vagy a kábítószerrel való visszaélés.

"Azoknál a nőknél, akik kétféle nemi alapú erőszaknak voltak kitéve, a mentális zavarok teljes élet során való előfordulási aránya 69 százalék volt, azoknál pedig, akik három vagy több típusú nemi alapú erőszaknak, 89,4 százalék" - mondta el Rees.

Összehasonlításként: a felsorolt mentális zavarok 28 százalékos előfordulási arányát találták az erőszakot el nem szenvedett nőknél teljes életük folyamán.

A megkísérelt öngyilkosságok aránya 1,6 százalék volt azoknál, akiket nem ért erőszak, hat százalék azoknál, akik egy típusú erőszaknak voltak kitéve és riasztóan magas, 34 százalék azok körében, akik három vagy négy típusú erőszakot szenvedtek el valamikor életükben.

Bevallásuk szerint az ausztrál nők 15 százalékát éri élete során a szexuális zaklatás valamilyen formája, és nyolc százalékát erőszakolják meg. Mint Rees hozzátette, ezek a számok megfelelnek a nemzetközi előfordulási aránynak.

Forrás: MTI