Ezeket látta már?

Baba-bajok

2010.04.30. Módosítva: 2015.11.04.

A szülők sokszor aggódnak csemetéjükért és rengeteg olyan kérdéssel fordulnak orvoshoz, melyre egyszerű és megnyugtató válaszokat kapnak, Dr. Harmat Györgytől, a Heim Pál Gyermekkórház főigazgatójától.

Sokat tüsszent

normális reflex, az orrát tisztítja vele.

Sokat csuklik

ez is normális reflex, a gyomor teltsége váltja ki. Néhány korty anyatej vagy forralt víz nyelése után rendszerint elmúlik. A szülőt általában jobban zavarja, mint a babát.

Vérzik a köldöke

A köldökseb teljes gyógyulása előtt kevés vér szivároghat a köldökből, alkohollal töröljük le és hexachlorophen hintőporral hintsük be.

Emlőduzzanata van

anyai hormonhatás következménye, magától elmúlik.

Hámlik a bőre

természetes jelenség, az első hónap végéig a bőr külső hámrétege lehámlik.

Aluszékony, lustán szopik

az első napokban normális jelenség, különösen, ha kicsit besárgult a csecsemő. Ha szopás közben elalszik a baba, gyengéden ébresztgethetjük, 1-1 szopás ne tartson tovább fél óránál.

Sokat bukik

szopás után, büfiztetéskor a lenyelt levegő távozásakor kevés anyatej is visszajön. Ha rendszeresen nagyobb mennyiséget bukik a baba, különösen, ha távolabbra hány, forduljunk orvoshoz.

Szájpenésze van

gyakran fordul elő, gombás fertőzés okozza. A nyelven, az arc belső felszínén fehér felrakódás jelenik meg, nem fáj a babának. Boraxos ecsetelőszerrel kezeljük. Ugyanez a gombás fertőzés a popsi bőrén is gyulladást okozhat, kerek, piros kiütés formájában. Borax tartalmú kenőcs nyom nélkül gyógyítja.

Cumizik, szopja az ujját

sok kisbabát megnyugtat. Az ujjszopás előnye, hogy a gyermek önellátó, viszont nehezebb leszokni róla. A cumi hátránya, hogy leesik, bepiszkolódik és amíg egész fiatal a kisbaba, ennek használatában is kiszolgáltatott. Soha ne akasszuk a cumit a gyermek nyakába, mert balesetveszélyes!

Az eredeti cikk itt olvasható:

Szerző:

Dr. Harmat György

Forrás: Napidoktor