Ezeket látta már?

"Baby blues" - végre megvan a szülés utáni depresszió magyarázata...

Az agyban található egyik fehérje, a monoamino-oxidáz A (MAO-A) magas szintje lehet a magyarázat arra, miért olyan gyakori szülés után az úgynevezett posztpartum blues és a klinikai depresszió – derült ki egy, az Archives of General Psychiatry folyóiratban megjelent új tanulmányból.

Egy agyi képalkotó eljárás (PET – pozitron emissziós tomográfia) segítségével a kanadai Pszichiátriai és Addiktológiai Központ munkatársai felfedezték, hogy egészséges nőkben a MAO-A szintje szülés után 4-6 nappal 43 százalékkal magasabb azokéhoz képest, akik nem vártak babát a közelmúltban. Az összefüggés az ötödik napon volt a legerősebb, a baby blues általában ilyenkor a legkifejezettebb.

A MAO-A csökkenti az olyan vegyületek, például a szerotonin szintjét, amelyek fenntartják a normál hangulatot. Az enzim magasabb szintje azt jelzi, hogy ez a folyamat intenzívebben megy végbe, vagyis az érintettek szomorúak.

"A baby blues biológiájának megértése nagyon fontos, mivel súlyos esetben klinikai depresszióhoz vezethet" – magyarázta Dr. Jeffrey Meyer, a vizsgálat vezetője. "Ez a szülés utáni leggyakoribb szövődmény, mely az anyák 13 százalékát érinti és súlyos hatásai lehetnek. Reméljük, hogy eredményeink segítségével sikerül majd olyan táplálékkiegészítőket létrehozni, amelyek pótolják a magas MAO-A szint miatt hiányzó tápanyagokat és csökkentik a szülés utáni depresszió kockázatát."

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához