Ezeket látta már?

Csak az én babám vagy...! (Az egyedül vállalt anyaságról)

2010.05.13. Módosítva: 2015.11.04.

Gyerekvállalás apa nélkül? Kövezzenek meg, de az ideális családmodell: 1 anya + 1 apa + minél több gyerek. Manapság viszont sok nő egyedül vállalja az anyaságot.

Édesanyának lenni igen nehéz feladat még akkor is, ha van kivel megosztanunk a mindennapok nyűgét, de akkor sem szabad kétségbeesni, ha úgy tűnik, apa nélkül kell felnevelni gyermekünket.

A női emancipáció régi-régi találmány. A lányok és asszonyok hosszú idő óta igyekeznek bebizonyítani, hogy érnek annyit, mint férfitársaik. Általában ez akkor szokott előkerülni, amikor a nők valamiért kénytelenek erősek lenni. Napjainkban, amikor hazánkban minden második házasság válással végződik, ez hatványozottan igaz. Ilyenkor a gyerekek feje körül megnőnek a kérdőjelek, de mégis tudják, hogy ki az apjuk. Sokkal nehezebb, azoknak az egyedülálló anyáknak a dolga, akik már a várandósság ideje alatt is kénytelenek megküzdeni a magánnyal, illetve a gyermekvállalás nehézségeivel.

Fontos azonban mindenkinek, aki ilyen helyzetbe kerül, tudatosítania önmagában, hogy a gyermek apjának nem léte, nem egyenlő az egyedülléttel.

Szerencsére, a legtöbbünknek van anyja, aki nem valószínű, hogy ilyen nehéz helyzetben elutasítaná a segélykérésünket, de ha mégis, akkor is mindig akadnak olyan barátnők vagy legalább segélyszervezetek, akik szívesen adnak tanácsot szükség esetén. A legfontosabb döntéseket azonban mindenképpen az édesanyának kell meghoznia.

Ha felmértük, hogy mire számíthatunk, akkor minél előbb el kell dönteni, hogy képesek leszünk-e felnevelni a gyermeket. Abortuszra csak viszonylag rövid ideig van lehetőség, de az örökbeadással kapcsolatos döntéshez bármikor jogunk van. Azonban minél tovább halogatjuk a döntést, annál nehezebb lesz meghozni.

Mire átgondoljuk, hogy milyen lehetőségeink vannak, rendszerint kiderül, hogy a helyzet egyáltalán nem reménytelen. A babák aranyosak és rengeteg szeretetet adnak, erre gondoljunk akkor, amikor magányosnak érezzük magunkat. Soha nem szabad azonban azért szülni, hogy ne legyünk egyedül. Ne az önzés, hanem a gyermek iránti szeretet legyen a döntő szempont, amikor gyermeket vállalunk.

Az eredeti cikk itt olvasható:

Szerző: Saly-Szabó Lilla

Forrás: Napidoktor