Ezeket látta már?

Csecsemőkori glutén? Szabad - nem szabad adni?

Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet közleménye. 2011. február 15-én a "Szoptatásért" Magyar Egyesület és a La Leche Liga Magyarország Egyesület sajtóközleményükben elhatárolódtak a gluténnek a csecsemők étrendjébe történő bevezetésével kapcsolatban megjelentetett szakmai konszenzus állásfoglalástól. A sajtóközlemény több pontatlanság szerepel, azért az abban nevesített Országos Gyermekegészségügyi Intézet (OGYEI) a következő nyilatkozatot teszi közzé.

A csecsemőkori glutén bevezetésére vonatkozó állásfoglalás ügyében a Szoptatás Támogató Nemzeti Bizottság (SzTNB) 2010 őszén konszenzus megbeszélést tartott. A megbeszélésre az SzTNB országos hatáskörű védőnői és gyermekgyógyász szakmai vezetők mellett a hazai gyermek-gasztroenterógiai és gyermekallergológiai szakmai szervezetek, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet és az Országos Élelmezés és Táplálkozástudományi Intézet által delegált, hazai és nemzetközi viszonylatban is elismert szakembereket hívott meg. A találkozónak az SzTNB felkérésre az OGYEI biztosított helyiséget.

Csecsemőkori glutén? Szabad - nem szabad adni?

A közös szakmai megbeszélés célja az volt, hogy a szakemberek és a családok részére az érvényes hazai és európai ajánlásokon alapuló, gyakorlatban is alkalmazható magyarországi konszenzus jöjjön létre a és ajánlott, 4-6 hónapos korban javasolt glutén-bevezetés gyakorlati módjáról.

Különös aktualitást adott a megbeszélésnek, hogy a gluten bevezetés régebbi gyakorlata (4 hónapos kor előtt vagy 6 hónapos koron túl javasolt bevezetés) mellett a coeliakia és az 1-es típusú diabétesz kockázata fokozott lehet az eddigi nemzetközi tapasztalatok szerint.

A coeliakia és az 1-es típusú diabétesz előfordulási gyakorisága hazánkban és világszerte is kifejezett emelkedést mutat a gyermeklakosság körében az elmúlt évtizedekben. (Coeliakia, gyermekek körében világszerte: 50 év alatt közel ötszörös emelkedés, 1-es típusú diabetes mellitus, gyermekek körében hazánkban 30 év alatt közel háromszoros emelkedés, az elmúlt években ráadásul az emelkedés üteme is gyorsult.(forrás: Magyar Gyermek diabétesz adatbázis, Soltész Gy. et al PTE és OGYEI).

Jelenleg Magyarországon kb. 30 %-os a coeliakiára genetikailag veszélyeztetett gyermekek aránya (forrás: Korponay-Szabó Ilma), ez évente kb. 30 ezer megszületett veszélyeztetett gyermeket jelent! Miattuk fontos a széles körű általános prevenció ajánlása, mert jelenlegi tudásunk szerint a tényleges megbetegedések arányát elsősorban a korai diéta révén lehet alacsony szinten tartani a veszélyeztetettek körében (jelenleg 1% körüli a coeliakia arány a teljes lakosságra vonatkoztatva, döntően a diétás faktoroknak köszönhetően).

A novemberi konszenzus ülés ajánlást adott közre a glutén coeliakia prevenció céljával történő bevezetésének módjával kapcsolatban, ami a hatályos Csecsemő-és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium és a Védőnői Szakmai Kollégium a gyakorlati szempontokat figyelembe vevő kiegészítése, segítő magyarázata (ogyei.hu/hu/.

Az ajánlás megértéséhez lényeges tudni, hogy gluten tiszta "preparátum" formájában jelenleg sajnos nem áll rendelkezésre hazánkban! Ennél fogva jelenleg a legtisztább hozzáférhető gluténforrásnak csecsemők számára a hivatalos Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus) előírása szerint tej-tojás stb. allergénektől mentes háztartási keksz (pép formájában) – vagy a tiszta búzaliszt (habarás formájában) tekinthető. A glutén 4-6 hónapos korban történő bevezetését egyébként az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) 2009-es szakértői véleménye sem tartja az egészségre veszélyesnek.

Ezek alkalmazására történt tehát javaslat, nem hozzátáplálásként, hanem a szoptatás változatlan folytatása mellett. (napi 100 mg-nak megfelelő gluten preventiv célú adása nem is válthat ki étkezést!) A 6 hónapos kor körüli kizárólagos szoptatás fontosságára a megelőzésben a konszenzus dokumentum is utal.

Az ajánlást megfogalmazó megbeszélésen és az azt követő végleges szöveg kialakításában az SzTNB delegált képviselői aktívan részt vettek és a jelen lévő többi szakemberrel közösen egyetértettek az elfogadott dokumentum tartalmával, mint ami a jelenlegi tudásunk szerinti legfrissebb tudományos vizsgálati eredményeken alapul. A résztvevők megállapodtak arról is, hogy az ajánlást szükség esetén leghamarabb egy év múlva, újabb tudományos ismeretek birtokában felülvizsgálják. A konszenzus-ajánlás tehát változatlanul széles körben elfogadott szakmailag és érvényben van.

A "Szoptatásért" Magyar Egyesület és a La Leche Liga Magyarország Egyesület – mint társadalmi szervezetek véleményét olyan szakmailag nem megalapozott különvéleménynek tartjuk, mely szembe megy a coeliakia és a gyermekkori diabétesz megelőzését szolgáló jelenleg hatályos, és a legújabb európai irányelveket követő elfogadott hazai és nemzetközi ajánlásokkal.

Forrás: freepress.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához