Ezeket látta már?

Dohányzás és alkohol a terhesség és szoptatás alatt

Lényegében mondhatjuk, hogy terhesség és szoptatás idején a dohányzás és az alkoholfogyasztás is kerülendő. A magzat és a szoptatott cecsemő is károsodhat, nem érdemes kockáztatni… Lássuk a tényeket!

Dohányzás

Dohányzás és alkohol a terhesség és szoptatás alatt

A dohányzás nők és férfiak esetében egyaránt hatással lehet a termékenységre.

A dohányfüstben található nikotin, szén-monoxid és egyéb kémiai anyag a méhlepényen keresztül eljut a magzathoz. Csökken az anya véréből felvehető oxigén mennyisége, így a magzat vérének oxigén szintje is alacsonyabb lesz. Ez, a dohányfüstben található egyéb kémiai anyagokkal együtt hatással lehet a magzat növekedésére és fejlődésére. Megnöveli az alacsony születési súly, a koraszülés és a spontán vetélés kockázatát.

Dohányzó szülők csecsemőinél nagyobb a csecsemőkori hirtelenhalál-szindróma (bölcsőhalál - SIDS) kockázata. Nagyobb eséllyel szenvednek asztmában, vagy más egyéb légzőszervi megbetegedésben, mint a nem dohányzó szülők gyermekei.

A nikotin, a dohányfüst számos egyéb összetevőjével együtt, kiválasztódik az anyatejbe, így szoptatáskor bekerül a csecsemőbe. Ezek az anyagok csökkenthetik a tejelválasztást. Közvetlenül a szoptatás előtti elszívott cigaretta hatására nehezebben indulhat meg a tej.

Alkoholfogyasztás

Terhesség

A terhesség alatt elfogyasztott alkohol átjut a méhlepényen keresztül a magzathoz. Ez problémákat okozhat a terhességben, többek között vérzést, vetélést, halva születést és koraszülést. Bizonyítékok alapján azt feltételezik, hogy a várandósság alatt elfogyasztott napi két, vagy annál több egységnyi alkohol hatására a magzat növekedése lelassulhat. Súlyos alkoholfüggőségben szenvedő nők csecsemőin a születésüket követően alkohol elvonási tünetek jelentkezhetnek, és mozgáskoordinációs zavaraik lehetnek. Jellemző rájuk a magzati alkohol szindróma (FAS - fetal alcohol syndrome), melynek tünetei a jellegzetesen torzult arc, valamint a testi és értelmi fogyatékosság.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) állásfoglalása szerint nincs biztonságos mennyiség a terhesség alatt elfogyasztott alkoholra vonatkozóan. Várandósoknak azt ajánlják, hogy a legbiztonságosabb, ha egyáltalán nem fogyasztanak alkoholt.

Szoptatás

Bizonyított, hogy az alkohol kiválasztódik az anyatejbe, valamint csökkenti a tejelválasztást. A baba életének első 12 hónapjában az alkohol károsíthatja a fejlődő agyat. Szoptató anyáknak tanácsos a lehető legnagyobb mértékben elkerülni az alkoholfogyasztást.

Keresse fel orvosát, vagy más egészségügyi szakembert, ha bármilyen szert szed, vagy tervez szedni terhesség vagy szoptatás alatt, beleértve az alkoholt, és bármilyen orvos által felírt, vagy nem receptköteles gyógyszert.

(ford.: Ehardt Andrea)

Forrás: MyDoctor
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához