Ezeket látta már?

Étkezés várandósan: ezek a nőgyógyász tanácsai

terhes, várandós, cukorbeteg, étkezés

Azzal mostanra már nem igazán lehet vitatkozni, hogy a várandósság időszaka támogatásra szorul, de annak mikéntje azért még most is kérdés.

A mozgás és az étkezés mellett egyre többen igyekeznek pótolni a hiányzó tápanyagokat, ami nem is annyira egyszerű, mint hinnénk. A témában dr. Angyal Géza szülész - nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Megnövekedett igények

A várandóssággal a tápanyagszükséglet is megnő. Ez nem is csoda, hiszen gyakorlatilag egy másik életet kell fenntartani a nőnek a testén belül, biztosítani a fejlődését, a megszületését és akkor a szoptatásról még csak szó sem esett. Nem véletlen tehát, hogy nagyanyáink is úgy tartották: kettő helyett kell enni.

Ma már tudjuk, hogy ez a tanács nem éppen jó, hiszen a túlságosan sok bevitt tápanyag jelentősen növeli a terhesség alatti felesleges hízás mértékét, ami pedig sajnos olyan gondokat is generálhat, mint a terhességi magasvérnyomás, vagy más gondok. A tápanyagok nagyobb arányú bevitelére azonban mindenképpen szükség van! De akkor mégis mennyivel kell többet enni?

A kérdés jó, de a válasz nem ilyen egyszerű, hiszen minden szervezet más. Hogy mit kíván meg a kismama, és hogy mennyit, ez nagyon eltérő lehet, de sajnos napjainkra az étkezés sokszor nem elég a tápanyagok megfelelő arányú pótlására. Ennek oka az élelmiszerek beltartalmának csökkenése, vagyis kevesebb tápanyagot tartalmaz egységnyi élelmiszer. Nem véletlen, hogy a szakemberek döntő többsége ma már javasol vitaminkészítményt a várandósság időszakára - mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak.

Ez elég?

Hogy mennyire hatékonyan lehet pótolni a hiányzó tápanyagokat egy tablettával? Ez sok összetevőtől függ. Alapvetően az élelmiszerekből a tápanyagok hasznosulása sokkal jobb, hiszen egyetlen falatban több olyan ásványi anyag, nyomelem és vitamin is található, melyek segítik a másik hasznosulását. Ebből látható, hogy egy vitaminkészítmény hasznosulását is nagyban képes növelni az, ha az anyagokat komplexen tartalmazza, azaz nem csak egy-egy vitamint, ásványi anyagok viszünk be egy tablettával. Csak példaképpen: a magnézium jelentősen jobban hasznosul, ha B6-vitamin, D-vitamin és kalcium is jelen van. A kalcium hasznosulását jól segíti a C-vitamin, annak felszívódása pedig vas és E-vitamin jelenlétében sokkal jobb, és így tovább.

A hasznosulás sokkal jobb, ha szerves kötésekben vannak jelen az anyagok. Ez szintén érvényesül az élelmiszerekben, ám nehezebben kivitelezhető a vitaminkészítmények esetében. A szerves, biológiai kötéssel rendelkező anyagok jellemzően nagyobb molekulamérettel is rendelkeznek - kvázi növekszik tőlük a tabletta mérete. Beszerzésük és összeillesztésük is sokkal nehezebb, mint szervetlen kötésű társaiké, így csak igen kevés készítményben találkozhatunk velük (a szerves kötések a készítményekben jellemzően a -citrát és -glükonát formában jelen lévő anyagok, pl.: cink-citrát, réz-glükonát).

A várandósság és a várandósvitamin

Nem véletlen, hogy létezik az úgynevezett várandósvitamin, hiszen vitamin, nyomelem és ásványi anyag pótlására számtalan készítmény lehet alkalmas, melyek adott esetben még komplexek is, és szerves kötésben tartalmazzák az anyagokat. De akkor miért más, miért éppen várandósvitamint javasolnak a szakemberek?

Folsav: ez a különbség szintetikus és természetes forma között - kattintson!

Jó esetben a “várandós” előtag nem csak marketingfogás. Fontos tisztázni, hogy a várandósság extra tápanyagigénye nem azonos azzal, amikor például kimerítő hónapokra, mondjuk egy embert próbáló maratonra készülünk. A várandósság más, ráadásul nem is egységes időszak. Három trimeszterre, három eltérő fejlődési szakaszra lehet bontani, és ezeknek a szakaszoknak a tápanyagigénye sem azonos. Ezt azt jelenti, hogy a várandósvitamin, mely valóban komoly segítséget jelent a terhesség során, képes figyelembe venni ezt a hármas tagoltságot is.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: ratkotunde.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához