Ezeket látta már?

Gyermek-bajok: nélkülözés és elhanyagolás

A nélkülözés és elhanyagolás "öregíti" a gyerekek kromoszómáit. Romániai intézetekben nélkülözésben és elhanyagolva felnőtt gyerekek körében végzett tanulmányaik során amerikai kutatók felfigyeltek arra, hogy a korai gyerekkorban ilyen körülmények között eltöltött idő arányos az intelligenciaszint csökkenésével, sőt a kromoszómákat védő telomerek rövidülésével, a genetikai "öregedéssel" is - olvasható a ScienceDaily című tudományos portálon(http://www.sciencedaily.com).

A Bostoni Gyerekkórház és a Tulane-i Egyetem munkatársai elsőként találtak összefüggést gyerekeknél az elhanyagoltság és a telomerek rövidülése között.

Gyermek-bajok: nélkülözés és elhanyagolás

A Molecular Psychiatry című szakfolyóiratban a héten megjelent eredeti tanulmányhoz romániai árvaházakban nevelkedett gyerekek (62 fiú és 47 lány) DNS-mintáit elemezték. Ennek során megállapították, hogy azoknál a 6-10 éves gyerekeknél, akik ötéves koruk előtt hosszabb időt intézetben töltöttek, jellegzetesen rövidebb a kromoszómákat védő telomerek hossza, mint az ilyen idős korban szokásos átlag.

Mint Charles Nelson kutatásvezető elmondta, a kromoszómákat védő telomerek megrövidülése korábbi öregedéssel járhat együtt, bár a jelenség pontos biológiai következményeit nem ismerik. Korábbi tanulmányok azt mutatták, hogy felnőtteknél a hasonló telomer-rövidülés a kardiovaszkuláris- és rákbetegségek nagyobb arányú előfordulásával jár együtt.

"A következő lépésben azt vizsgáljuk, hogy a telomerek hossza visszaáll-e, ha a gyerekek több időt töltenek megfelelő gondoskodás mellett" - tette hozzá Nelson. A felmérésbe bevont gyerekek a Bukaresti Korai Intervenciós Projektben (BEIP) vesznek részt, melyet a román kormány kezdeményezett 2000-ben.

Forrás: MTI