Ezeket látta már?

Gyermekkori lustaság - felnőttkori szívbetegség?

Felnőttkori szívbetegséggel fenyeget a gyermekkori lustaság. Komoly szívbetegséget okozhat felnőttkorban, ha valaki mozgásszegény életmódot folytat gyermekként - figyelmeztetnek svéd szakemberek.

A malmöi Skane Egyetemi Kórház szakemberei 223 gyermeket vontak be a tanulmányukba. A résztvevők átlagosan tíz év alattiak voltak.

Gyermekkori lustaság - felnőttkori szívbetegség?

Az eredmények szerint a napközben legkevesebbet mozgó gyerekeknél jóval magasabb testzsír százalékot és nyugalmi pulzusszámot észleltek, mint a legtöbbet mozgó társaiknak. A szakemberek szerint különösen a lányok kockáztatják jövőbeli egészségüket, ha nem sportolnak rendszeresen fiatalkorukban.

A vizsgálatba bevont fiúk naponta átlagosan 45, míg a lányok 35 percet töltöttek testmozgással. Ebből a fiúknál 15, a lányoknál 11 perc volt az erőteljes sportolással töltött idő. A lányoknak magasabb volt a testzsír százalékuk, mint a fiúknak: előbbieknél 22,6, utóbbiaknál 16,2 százalékot mértek a szakemberek.

A testtömegindex (BMI) tekintetében nem volt jelentős eltérés a két nem tagjai között. A lányoknak viszont magasabb, nyolcvanöt volt az átlagos nyugalmi pulzusszámuk, mint a fiúknál csak nyolcvanat mértek a szakemberek - ismertette a részleteket a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása (www.telegraph.co.uk).

Az Acta Paediatrica című folyóiratban megjelent tanulmány vezetője, Tina Tanha elmondta, azt nem tudják meghatározni, hogy ezek az eltérések mennyiben vezethetőek vissza a nemi-, illetve testmozgásbeli különbségekre. Az eredmények azonban egyértelmű figyelmeztetésként szolgálnak a mozgásszegény életmódot folytató gyerekek szüleinek.

"Közismert, hogy a felnőttkori mozgásszegény életmód egy sor betegséggel és halálokkal van összefüggésben. Tanulmányunk rámutat a gyermekkori fizikai inaktivitás, valamint a későbbiekben szív- és érrendszeri betegséget okozó tényezők kialakulása közötti összefüggésre" - hangsúlyozta a szakember. Hozzátette: nem gyermekkori szívbetegségről van szó, hanem a mozgásszegény életmód miatt ebben az életszakaszban alakulhatnak ki olyan tényezők, amelyek a későbbiekben komoly betegségeket okozhatnak.

"Korábbi tanulmányok már bebizonyították, hogy a rendszeres testmozgásnak minden életszakaszban megvannak a jótékony hatásai.

Gyermekkorban a későbbi betegségek kialakulása ellen is véd, fejleszti az iskolai teljesítőképességet, a mentális egészséget és összességében a közérzetet" - mondta Natasha Stewart, a British Heart Foundation (BHF) munkatársa. "Ez a tanulmány újra megerősíti a gyermekkorban előírt, napi egyórás aktív testmozgás szükségességét" - tette hozzá.

Forrás: MTI