Ezeket látta már?

Gyógyszer - vagy cukorka? (egy óvodás szemével...)

2011.10.26. Módosítva: 2015.11.04.

Az óvodákban gyakran megpróbálják elmagyarázni a gyerekeknek, hogyan tudják megkülönböztetni az orvosságot a cukorkától, ám ez nem mindig éri el a kívánt eredményt.

Két hetedik osztályos lány, Casey Gittelman és Eleanor Bishop egy dobozba együtt összeöntött gyógyszereket és cukorkákat mutatott a cincinatti Ayer Általános Iskola tanárainak és óvodásainak arra kérve őket, hogy különböztessék meg őket egymástól.

Gyógyszer - vagy cukorka? (egy óvodás szemével...)

"Egyikük sem tudta elmondani pontosan, hogy mi köztük a különbség. Legrosszabbul az olvasni még nem tudó gyerekek teljesítettek" - mondta el Gittelman, aki az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia Nemzeti Konferenciája és Kiállítása nevű rendezvényén adta elő az eredményeit.

A vizsgálatba harminc tanárt és ugyanennyi óvodást vontak be. A lányokat Casey édesapja, a gyermekorvos Dr. Michael Gittelman segítette a felkészülésben.

A gyerekek átlagosan 71 százalékos pontossággal ismerték fel, mi a gyógyszer, ám akik nem tudtak olvasni, azok körében ez az arány csak 67 százalék volt. A felnőttek eredménye alig egy kicsivel volt jobb: 78 százalékban tudták megkülönböztetni a cukorkát az orvosságtól.

A tanulmány kiemeli, hogy a kerek gyógyszerek gyakran nagyon hasonlítanak a cukorkákhoz. "Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hivatal (FDA) mindent megtesz, hogy olyan gyógyszereket gyártson, amit a gyerekek hajlandóak bevenni. Nehéz azonban ezt úgy megoldani, hogy annyira azért ne legyen finom, hogy állandóan ezt akarják enni. Nem könnyű a dolgunk" – mondta el Dr. Robert Squires, a Pittsburghi Gyermekkórház gyermek-gasztroenterológusa.

Gittelman azonban azt javasolja, hogy inkább tegyék kevésbé vonzóvá a gyógyszereket, a szülők pedig figyeljenek oda, hogy mindig gondosan el legyenek zárva a kicsik elől. A tanárok egynegyede vallotta be, hogy ezt nem igazán veszi komolyan otthonában.

Egy másik tanulmány 24 háztartás felmérése után jutott arra a következtetésre, hogy az otthonok 22 százalékában elérhetőek a gyógyszerek a 2-6 éves gyerekek számára. Külön aggasztó, hogy ezen orvosságok 30 százaléka a rendkívül veszélyes acetaminofen nevű hatóanyagot is tartalmazta, amely túladagolva komoly mérgezési tüneteket okoz.

"Nem szeretném, hogy az emberek féljenek pl. az acetaminofentől, hiszen hatásos láz- és fájdalomcsillapító. Azonban tudni kell, hogy a gyerekeket érő májkárosodások 12 százaléka ezen szerek túladagolásának köszönhető, az és öngyilkosságot megkísérlő kamaszok egyharmada is ilyen orvosságot vesz be" – mondta el Squires. Véleménye szerint komoly probléma, hogy sokan nem csak akkor használják, amikor az orvos felírja nekik, hanem minden megfázást ilyen gyógyszerrel kezelnek, ez pedig hamar túladagoláshoz is vezethet.

Forrás: Medipress