A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Ha meddőség, akkor PCOS és IR?

#inzulinrezisztancia #meddőség #várandós vitamin #osztrogen
2019.01.02. Módosítva: 2019.01.02.
Hirdetés

Azok a nők, akik szembesülnek a meddőség rémével, a legtöbb esetben ezeket a kifejezéseket hallják a nőgyógyászuk szájából: PCOS, inzulin rezisztencia. De mégis mit jelentenek ezek a betegségek? És hogyan küzdhet ellenük egy átlagos nő?

Hirdetés

PCOS

A Policisztás Ovárium Szindróma a nők egy igen nagy hányadát érinti. Endokrinológiai rendellenesség következtében alakul ki. A szervezetben a folyamatosan magas ösztrogénszint, valamint az androgén hormonok túlzott jelenléte változásokat eredményez. Többek között hatást gyakorolnak a cukoranyagcsere folyamatokra, és a petefészkek működésére is.

Minden nő adott számú petesejttel születik, melyek a ciklus folyamán megérnek, a tüsző kireped, majd a petesejt megkezdi vándorútját. Ezt a folyamatot hormonok szabályozzák, és azok termelésének elcsúszása esetén a termékenység is gondokkal küzd.

A túlzottan magas nemi hormon jelenlét a tüszőt nem hagyja repedni, ami így nem tudja útjára bocsátani a petesejtet. Helyette a ki nem repedt tüsző cisztává alakul, mely sajnos tovább rontja a termékenységet. A ciszták idővel meddőséget váltanak ki, míg a hormoneltolódás számos kellemetlen tünetet is okoz, mint a fokozott szőrnövekedés, a pattanásos, zsíros bőr, a hasi hízás, vagy a rendszertelen, kimaradó menzesz.

IR

Az inzulinrezisztencia, vagy IR a cukorbetegség előszobájának tartott betegség, és nagyon sok esetben kíséri a PCOS-t. lényegében arról van szó, hogy a test cukoranyagcsere rendszere felborul. Ahhoz, hogy a sejtek energiát legyenek képesek előállítani, cukorra van szükségük, amit a test a tápanyagokból biztosít számukra (a cukor, vagyis a glükóz ebben az esetben természetesen nem a finomított cukor, hanem amit a test hasznosít).

A cukor azonban csak inzulin jelenlétében képes bejutni a sejtekbe. Ezt az anyagok a hasnyálmirigy speciális sejtjei termelik, melyeknek a teherbírása nem végtelen.

Rohanó világunkban rengeteg egészségtelen ételt fogyasztunk, tömérdek felesleges cukrot, tartósítószert, színezéket. Ez a testünkre is hatással van. a cukoranyagcsere folyamán egységnyi cukor felvételéhez egységnyi inzulinra van szükség.

Ha a vér cukorszintje megnő – pl. amikor étkezünk – akkor a hasnyálmirigy megkezdni az inzulin termelését, és a vérbe juttatását. Ha azonban a cukorszint folyamatosan magasa szinten van, akkor a mirigy folyamatosan extra munkát végez, amitől elfárad és az inzulin termelése lelassul.

A sejtek pedig a folyamatosan magas cukorszintre úgy reagálnak, hogy kevésbé lesznek érzékenyek az inzulinra, vagyis egységnyi cukor felvételéhez már több inzulinra lesz szükség. a cukoranyagcsere-zavar pedig nem csak a testsúlyra, hanem az endokrinrendszerre is hatást gyakorol, miáltal sajnos a meddőség kialakulásában és meglétében is szerepet játszik.

Én is tehetek ellene?

Amikor valaki megfázik, akkor a feladat a szervezet számára biztosítani azokat az anyagokat, amikkel képes leküzdeni a betegséget. A PCOS és az IR lényegesen összetettebb és komolyabb betegség, de kezelésének alaptétele ebben az esetben is az, hogy a hiányzó anyagokat – melyek a hormonális eltolódást kiváltják – pótoljuk. A meddőség kezelésében többféle terápia is szóba kerülhet. Olvasson tovább!

Természetesen a szakember segítségére így is szükségünk lesz, de a várandósság kialakulásához a szervezetnek jó formában kell lennie. Vagyis az építőköveket, a vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket pótolni kell, hogy a raktárakat feltölthessük, a szervezet egyensúlyát visszaállíthassuk, ezzel optimális körülményeket teremtve a fogantatásra.

Ez az oka annak, hogy a szakemberek már a terhesség tervezésétől javasolják a várandós készítmények szedését, melyeknél azonban hangsúlyt kell fektetni arra is, hogy szerves kötésű vegyületeket tartalmazzanak, hiszen így a tápanyagok felszívódása akár 80%-kal is jobb lehet! ratkotunde.hu

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.