Ezeket látta már?

Jaj... egyetemista lett a gyerekem...

2010.08.31. Módosítva: 2015.11.04.

Hogyan engedjük el egyetemre készülő gyerekünket? A szakértők eleinte egyszerűen azt tanácsolták a szülőknek, hogy vágják el kötelet, amikor a gyerek egyetemre megy. Ezzel ellentétben most az elszakadást csak apránként ajánlják: maradjanak kapcsolatban, de adjanak neki szabadságot és magánéletet.

"Egy generációval ezelőtt az olyen emberek, mint én azt tanácsolták a szülőknek, hogy vágják el a kötelet. Hagyják, hogy a diák maga jöjjön rá dolgokra. Az évek múltával enyhébbek a tanácsink. Beszélgetünk az emberekkel az elengedés erejéről" - mondta Levester Johnson, az indianapolisi Butler Egyetem diákönkormányzatának alelnöke egy egyetemi sajtóközleményben.

Jaj... egyetemista lett a gyerekem...

Számos tanácsot ajánlott fel, hogy segítsen a szülőknek megbírkózni a ezzel a fontos változással. Johnson szerint fontos a kapcsolatot tartani a gyerekkel, de nem tolakodó módon. Emlékezzenek, gyerekük egyetemi éveinek legfontosabb része a függetlenné válás, mely segít túlélni a világot. A kommunikációnak rengeteg módja van: telefon, e-mail, szöveges üzenetek vagy közösségi oldalak, használják ki ezeket.

Miközben önállóságot és magánéletet enged gyermekének, adja a tudtára, hogy számíthat önre ha segítség kell. Ha gyermekének valami problémája van az iskolában, hagyja meg a lehetőséget, hogy ő maga oldja meg. Például, ha egy szobatárssal adódnak problémák, a gyermeknek az egyetem ilyen dolgokkal foglalkozó emberek segítségével kell megoldania. "Adhat neki tanácsot, hogy hol keressen segítséget, de ne intézkedjen a gyerek helyett" – tanácsolja Johnson.

Azoknak a szülőknek, akiknek nehézségeik vannak gyermekük elengedésével, sok egyetem kínál speciális gyűléseket. A szülők kapcsolatban lehetnek a gyermekükkel, szerepet válallva a szülői tanácsban vagy részt véve a különböző eseményeken, például a Szülők Hétvégéjén.

Johnson kihangsúlyozta, hogy a szülőknek nem kell rendszeresen látogatniuk gyermeküket, vagy gyakori hazalátogatásokra ösztönözni őket. "Az egyetemi élet részévé kell válniuk, és meg kell tanulniuk az élet alapvető készségeit – hogyan gondoskodjanak magukról és szerezzenek új baráti kört" – mondta Johnson.

Forrás: Medipress