Ezeket látta már?

Veszélyes-e, ha macskát tartok gyerek mellett? Itt az állatorvos válasza

macska cica gyermekvállalás zoonózis toxoplasmosis paraziták

Gyermekvállalás előtt sokan elgondolkoznak azon, vajon megtarthatják-e kedvencüket vagy valamilyen veszélyt jelent rájuk, esetleg születendő gyermekükre.

Erre a gondolkodásra ráerősít még az is, hogy sok helyről hallunk az állatok terjesztette betegségekről. Az állatról emberre terjedő betegségek közül a veszettség mellett a parazitózisok a talán legfontosabbak.

„Mint anya és mint állatorvos, elképedve látom ezt a néha hisztérikus hadjáratot az állatok ellen a szülők, nagyszülők, vagy néha orvosok részéről” – mondja dr. Szepes Orsolya állatorvos, a Boxi Állatorvosi Rendelő vezetője.

„Ez adódhat abból, hogy az anya, vagy az apa szintén erre emlékszik otthonról, gyermekkorából, illetve a megfelelő tájékoztatás és ismeretek hiányából. Itt elsősorban nem az agresszivitásra, sajnálatos kutya-, macskaharapási esetekre gondolok, hanem a fertőzésektől való félelemre” – teszi hozzá a doktornő.

Mi az a zoonózis?

A zoonózisok olyan megbetegedések, amelyek állatok és emberek között terjednek, és fertőző kórokozók – vírusok, baktériumok, paraziták vagy gombák – okozzák. A kórokozók különféle megbetegedéseket okozhatnak mind az emberekben, mind az állatokban.

A toxoplasmosis az egyik ilyen egysejtű parazita, ami manapság reflektorfényben van. A fertőzőképes petéit tényleg a macska üríti (székletével), de ezt életében csupán 2-3 napig teszi, miután ő is megfertőződött egy kisrágcsálótól például. Ezen kívül ennek a petének egy olyan pár napos érési folyamaton kell keresztülmennie, amíg fertőző lesz, mely alatt még a legtrehányabb ember is kiüríti a macskaalmot, nem beszélve a kézmosásról.

Nem csak az állatoktól fertőződhetünk meg

Ha végiggondoljuk, sokkal veszélyesebb ennek a kórokozónak a továbbvitelében, a mosatlan gyümölcs, vagy a rosszul átsült hús.

„Az általam ismert kolléganőim közül egyikünk sem esett át ezen a fertőzésen, holott a nagy számok törvénye alapján találkoznunk kellett vele jópárszor, amennyi macskát kezeltünk! Ennek oka az alapvető személyi higiénia és ugyanennek figyelembevétele a táplálkozásnál” – mondja Szepes doktornő.

Más, klasszikus értelemben vett férgek – melyek alapvetően kutyák, macskák parazitái – képesek megbetegíteni az embert. Néhányuk képes kifejlett féreggé fejlődni, másoknak csak bizonyos korai fejlődési alakjai maradnak meg az emberben (galandférgek, fonálférgek).

Minden parazitózisra jellemző azonban, hogy a beteg, legyengült, idős szervezetek sokkal jobban ki vannak téve a veszélynek, mint egy egészséges ember.

Hogyan előzzük meg a fertőzést?

A családunkkal, környezetünkben élő állatok egészségvédelmére, parazitamentesítésére fokozottan kell figyelnünk. Az oltások mellett tehát gyakran végezzünk féreghajtást állatainkon.

A tablettás készítmények mellett már elérhetőek olyan, hosszabb távon ható, nyakra cseppenthető (úgynevezett spot on) készítmények, melyek a bőrről felszívódva, akár hónapokig kifejtik bolha-, kullancsirtó és féregtelenítő hatásukat.

Az ivartalanításnak is kiemelt jelentősége van. A macskákra leginkább jellemző kóborlás, verekedés – a területért, kiszemelt nőstényért – nagymértékben fokozza a kórokozók terjedését az állatok között. Az ivartalanított állat ezzel szemben elkerüli ezeket a hatalmi harcokat, nyugodtabb, barátságosabb.

Amíg tehát betartjuk az alapvető higiénés szabályokat, úgymint kézmosás, a macskaalom rendszeres takarítása, az állatok rendszeres állatorvosi felügyelete (oltás, féreghajtás), nem kell félnünk a betegségektől!

„Ne felejtsük, hogy az embereket leginkább emberi kórokozók fertőzik, tehát véleményem szerint veszélyesebb egy buszon történt kapaszkodás után enni egy fagylaltot mosatlan kézzel, mint megsimogatni egy macskát” – hívja fel a figyelmet Szepes Orsolya doktornő.

Tehát ne fosszuk meg gyermekeinket attól az élménytől, amit egy állat szeretete nyújthat! Kivételes kapcsolat alakulhat ki közöttük, amit más nem pótolhat. Nem utolsó sorban hozzájárul, hogy időben megszeressék a természetet és az állatokról való gondoskodás a felelősségtudatot is beléjük neveli.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mi az a zoonózis és kell-e félni tőle?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

parazita fertőzések

Forrás: Boxi Állatorvosi Rendelő
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához