Ezeket látta már?

Depresszió ellen: ne légy szuperanya...!

2011.09.14. Módosítva: 2015.11.04.

Egy újabb tanulmány szerint, azok az anyák, akik visszatérnek dolgozni, kisebb valószínűséggel esnek depresszióba, mint azok, akik otthon maradnak gyermekükkel. Ugyanakkor, azok a dolgozó anyák, akik irreális elvárásokat támasztanak magukkal szemben, és otthon és a munkahelyükön is száz százalékosan akarnak teljesíteni, szintén gyakrabban lesznek depressziósak, mint azok, akik lazán veszik a dolgokat.

A szakemberek 1600 házas, gyermekkel rendelkező amerikai nőt kérdeztek meg arról, hogyan vélekednek különböző állításokról, melyek mind az otthonléttel és a munkavégzéssel függtek össze. Később, negyvenéves korukban mindannyiukat ellenőrizték a tekintetben, mennyire depressziósak.

Depresszió ellen: ne légy szuperanya...!

Amint arról Katrina Leupp, a Seattle-beli Washington Egyetem hallgatója, a tanulmány szerzője beszámolt, azok az anyák, akik teljes vagy részmunkaidőben dolgoztak, kisebb arányban voltak depressziósak, mint azok, akik otthon voltak, a dolgozó anyák közül pedig azokat kerülte el a betegség, akik nem görcsöltek azon, hogyan egyensúlyozzanak a háztartás és a munkahely között. Depresszió alatt a koncentrálóképesség hiányát, a magányosság érzését, a szomorúságot, nyugtalanságot, az alvási gondokat értették a szakemberek.

Amerikában a kisgyerekes anyák nagyjából 65 százaléka, az öt éven felüli gyerekek anyjának pedig 80 százaléka dolgozik, és annak ellenére, hogy a mai apák sokkal többet segítenek a háztartásban elődeiknél, az otthoni teendők dandárját így is az anyák végzik.

Shelley Correll, a Stanford Egyetem tanársegédje elmondta, hogy egy korábbi kutatásból az is kiderült, azok a dolgozó anyák, akik előzetesen tisztában voltak vele, hogy nem lesz könnyű dolguk, ritkábban estek depresszióba, mint azok, akiket váratlanul ért mindez, aminek az is az oka lehet, hogy az előbbi csoportba tartozók már eleve olyan apát választottak gyermeküknek, akire tudták, hogy számíthatnak majd.

Forrás: Medipress