Ezeket látta már?

Nehéz születés - és gyermekkori agresszió

A nehezen napvilágra jött és a szülés során fogóval világra segített gyerekeknél nagyobb eséllyel alakulnak ki gyermekkorban az agresszív viselkedéshez hasonló problémák azokhoz a gyerekekhez képest, akik császármetszéssel születtek - állítják kínai kutatók.

A viselkedésbeli problémáknak köze lehet a kortizol nevű stresszhormon magas szintjéhez. A kortizolt a szervezet a stresszes és nehéz születéskor is termeli. "A születés nehézségének és a gyermekkori pszichopatológiás viselkedésnek talán a szervezet kortizolválaszához van köze" - írták a szakemberek a British Journal of Clinical Oncology nevű, nemzetközi szülészeti és nőgyógyászati folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Nehéz születés - és gyermekkori agresszió

Korábbi tanulmányok már rávilágítottak: a köldökvérben a császármetszéssel született babáknál a legalacsonyabb a kortizolszint, őket a természetes úton, de nehézségek nélkül világra jöttek követik. A legmagasabb a szülőcsatornán segítséggel, fogóval és vákuummal kibújt gyerekeknél.

"A kortizolszintet összefüggésbe hozták a gyermekkori pszichopatológiával, ennek ellenére további kutatásokra van szükség, hogy további részletek váljanak ismertté" - hangsúlyozták a Pekingi Egyetem Egészségtudományi Központjának kutatói.

A szakemberek 4190 kínai gyereket vizsgáltak, 4-6 éves koruk között figyelték meg, hogy mutatják-e a visszahúzódó, ideges, depressziós, figyelemhiányos, erőszakos vagy agresszív viselkedés jeleit. Ezek a problémák legkisebb mértékben a császármetszéssel született gyerekeknél mutatkoztak. A legerősebben viszont a fogóval és vákuummal világra segített kicsiknél fordult elő - állítják a tudósok.

A császármetszések száma növekszik Kínában, különösen az ország gazdagabb, délkeleti részében. Ezen a vidéken 1994-ben még a szülések 22 százalékában került sor császármetszésre, 2006-ban viszont már 56 százalék volt ez az arány. Az esetek jó részében az anya kérésére végzik a beavatkozást.

Forrás: EgészségKalauz