Ezeket látta már?

Nem szabad már magzati szűrést végezni praeeclampsia szűrés nélkül!

2017.10.09. Módosítva: 2017.10.09.
terhesmama

A terhesség 20. hete után jelentkezhet, régen terhességi mérgezésnek is hívták. Most megtudhatod, hogyan lehet kiszűrni a praeeclampsia kialakulásának kockázatát!

A praeeclapsia egy veszélyes és gyakori kórkép, amelynek súlyos következményei lehetnek az anyánál és a magzatnál egyaránt.A Fetal Medicine Foundation nyári tudományos kongresszusán bemutatták a legfrissebb tanulmányt*.

terhesmama

Egészséges terhesség = egészséges magzat = egészséges gyermek

Mit jelent a praeeclampsia?

A praeeclapsiát régen terhességi mérgezésnek és terhességi toxémiának is nevezték, ma a praeeclampsia az elfogadott megnevezés. A terhesség 20. hete után jelentkezhet, bármely kismamánál, legtöbbször előzmények nélkül. Nem tudni kinél, pontosan mitől és mikor alakul ki. A kórkép az összes terhesség 2-5%-ában fordul elő, és ha a 34. terhességi hét előtt alakul ki (0,3-0,5%), súlyos és tartós anyai és magzati következményekkel járhat.

Tünetek

Hirtelen kialakuló (140/90 Hgmm feletti) magas vérnyomás

Vizeletben megjelenő fehérje

Miért nem mindegy, mikor alakul ki?

Ha súlyos praeeclapsia alakul ki, a helyzet orvoslás a szülés. Ha megszületik a gyermek, megszűnik a praeeclapsia, azonban nem mindegy, hogy ez mikor következik be. Ha az állapot a 34. terhességi hét előtt jelentkezik, az újszülött koraszüléssel jön világra, ami sok magzati problémával jár: növekedés elmaradása, oxigénhiányos állapot kialakulása, koraszülés miatti komplikációk. Amennyiben súlyos praeeclapsia kialakul, annak az anyára nézve is súlyos veszélyei vannak, vese- és májelégtelenség, stroke, rángógörcs léphet fel.

Hogyan szűrhető?

A praeeclampsia kialakulásának kockázata egy modern módszer segítségével már a várandósság 12. hetében 90 százalékos detekcióval szűrhető. A Fetal Medicine Foundation ajánlása alapján a szűrés az anyai vérnyomás mindkét karon történő méréséből, a méhverőér (arteria uterina) áramlásának és a magzati fehérjék koncentrációjának vizsgálatából áll. Emellett figyelembe vesszük az anya általános kórtörténetét, testsúlyát is.

A terhesség során a mamát és a babát is számos veszély fenyegetheti. Olvasson tovább!

Kialakulása megelőzhető

"Amennyiben a szűrés során magas kockázat mutatkozik, a legújabb, nagyon megalapozott kutatások* alapján a 14-36. terhességi hét között szedett napi 150 mg aszpirin hatására a korai, azaz a 34. hét előtt jelentkező praeeclampsia kialakulásának esélye 80%-kal csökkenthető. A gyógyszer recept nélkül kapható és terhességben biztonsággal használható. Az aszpirin elődjét, amit fűzfakéregből vontak ki, már a híres görög orvos, Hippokratész is ismerte és alkalmazta." – mondta dr. Csermely Gyula Ph.D.

Rózsakert Medical CenterA Rózsakert Medical Center (RMC) 2001-ben alakult. Mára világszínvonalú műszerezettséggel, 58 orvosi szakterületen, 1000 négyzetméteren, 100 orvoskollégával dolgoznak együtt, lefedve a járóbeteg-rendelés teljes spektrumát. A rendelőben a legmagasabb képzettségű orvosok gyógyítanak, akik szinte kivétel nélkül hosszabb, rövidebb ideig külföldön is szert tettek klinikai gyakorlatra. Az RMC olyan komplex diagnosztikai (vizsgálati) módszereket és köztük olyan különleges szolgáltatásokat kínál, amelyet ma még Magyarországon csak néhány vezető intézményben alkalmaznak.További információ:www.rmc.hu.××|ßRózsakert Medical CenterA Rózsakert Medical Center (RMC) 2001-ben alakult. Mára világszínvonalú műszerezettséggel, 58 orvosi szakterületen, 1000 négyzetméteren, 100 orvoskollégával dolgoznak együtt, lefedve a járóbeteg-rendelés teljes spektrumát. A rendelőben a legmagasabb képzettségű orvosok gyógyítanak, akik szinte kivétel nélkül hosszabb, rövidebb ideig külföldön is szert tettek klinikai gyakorlatra. Az RMC olyan komplex diagnosztikai (vizsgálati) módszereket és köztük olyan különleges szolgáltatásokat kínál, amelyet ma még Magyarországon csak néhány vezető intézményben alkalmaznak.További információ:www.rmc.hu.

*Aspirin versus Placebo in Pregnancies at High Risk for Preterm Preeclampsia

June 28, 2017, The New England Journal of Medicine

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához