Ezeket látta már?

Szülés császármetszéssel: vannak késői egészségügyi következmények?

2015.06.11. Módosítva: 2016.01.30.

Egyes klinikai tapasztalatok arra utaltak, hogy a császármetszéssel született babák körében felnőtt életük során gyakoribb lehet egyes krónikus betegségek előfordulása. Egy újabb vizsgálat megerősíteni látszik mindezt…

A császármetszés sok esetben orvosilag indokolt, egyes esetekben sürgősségi beavatkozás is lehet. Ugyanakkor "életmódi" kérdés is, mely világszerte problémát jelent ma már. Ha pl. egy már császárral szült édesanya következő szülésénél is ezt kívánja (egyébként alacsony kockázat mellett) akkor ez bizony nem látszik orvosilag indokoltnak.

Szülés császármetszéssel: vannak késői egészségügyi következmények?

A nagymúltú British Medical Journal hasábjain megjelent tanulmányban Dr. Jan Blustein (New York University) és munkatársai azt vizsgálták, hogy valóban igaz-e a fenti állítás, tehát hogy a császármetszéssel születetteken későbbi életük során gyakoribbak a krónikus betegségek. Jelenleg még zajlik az elemzés, de már most ráirányítja a figyelmet erre a kérdésre. A felmerülő felnőttkori krónikus betegségek a következőek: elhízás, asztma, cukorbetegség.

A konzervatív, hüvelyi úton történő, és a császármetszéses szülésnek is megvannak a saját kockázatai. A tanulmány szerzői nagy klinikai adatbázisokat vizsgáltak át, ahol megfigyeléses vizsgálatok alapján lehetett kikövetkeztetni a megszületett gyermekek későbben előforduló betegségeit, közötte a krónikusnak számító betegségeket. Az elemzésben szerepelt olyan klinikai vizsgálat, ahol az anyákat véletlenszerűen csoportosították hüvelyi ill. császármetszéssel végzendő szülésre. Az eredmények arra utalnak, hogy császármetszés esetén nőhet a késői kockázat a krónikus betegségeket illetően.

A fent nyert klinikai eredmények alapján valószínűleg az ún. terápiás irányelveket is fel kell frissíteni, amelyeket az orvos- és nővérképzésben alkalmaznak.

Természetesen az eredmények azért nem teljesen egyértelműek, és további kutatás is szükséges. Az világosnak tűnik, hogy a császármetszés növelheti a krónikus betegségek kockázatát – de a kutatók szerint sok egyéb tényező és ártalom is hozzájárulhat ehhez.

"Érdemes mindezt úgy kezelnünk, hogy az orvosok és nővérek számára megfontolandó (ha nem sürgősségről beszélünk, vagy határozott orvosi indokoltságról), hogy érdemes-e megkockáztatni egy (kényelmesebbnek tűnő) császármetszést – a későbbi kockázatok fényében. A higgadt döntés és a felelősség minden esetben az orvosé."

http://www.sciencedaily.com/releases/2015/06/150610092801.htm

Forrás: sciencedaily.com