Ezeket látta már?

Terhességi lázas állapot – nagyobb kockázat az autizmusra!

2012.05.24. Módosítva: 2015.11.04.

Az amerikai UC Davis egyetem kutatói szerint a terhesség időszakában átélt (nem kezelt) lázas állapot mintegy kétszeresére növeli az újszülöttkori autizmus, vagy más fejlődési zavar kockázatát, szemben azokkal a kismamákkal, akiknél a láz megfelelő gyógyszeres kezelésben részesült.

"Tanulmányunk szerint komoly evidencia mutatkozik arra, hogy a terhességi lázas állapotok megfelelő kezelése csökkentheti az újszülöttkori autizmus és fejlődési zavarok kockázatát" – említi Dr. Ousseny Zerbo Ph.D. a vizsgálat vezetője. "Azt javasoljuk a kismamáknak, hogy lázas állapot esetén alkalmazzanak lázcsillapítást, és ha a láz (tartósabban) fennmarad, forduljanak orvoshoz."

Terhességi lázas állapot – nagyobb kockázat az autizmusra!

A közlemény a Journal of Autism and Developmental Disorders szaklapban jelent meg, ez az első olyan vizsgálat, ami arra utal, hogy bármely lázas állapot – tehát nemcsak az influenza – okozhatja a fenti problémákat az újszülöttben, és annak korai fejlődésében.

Az eredmények egy nagy, kiterjedt és eset-kontrollált klinikai vizsgálatból származnak (Childhood Autism Risk from Genetics and the Environment (CHARGE) Study.) Egy újabb, és e vizsgálaton alapuló másik elemzés szerint a terhes nők elhízása ill. a terhességi cukorbetegség is növelheti az újszülöttkori autizmus kialakulásának kockázatát.

Forrás: sciencedaily.com

Forrás: EgészségKalauz