Ezeket látta már?

Termékenység - életmód - vércsoport

Az életmód és a vércsoport is befolyásolja a termékenységet. Szakemberek azt tapasztalják, hogy azon harmincas nők között, akik meddőségi kezelésre jelentkeznek, a 0-s vércsoportúak között sokkal gyakoribb a korai petefészek kimerülés. Ugyanakkor a 0-s vércsoport a leggyakoribb vércsoport az USA-ban.

"Nem kell megijedni, egészséges nőknél a vércsoportjuk nem határozza meg termékenységüket" - nyugtat meg bennünket Lubna Pal, a Yale Egyetem Orvosi Karának szakértője. "Ellenben hozzásegíthet egy körültekintőbb, korai családalapításhoz." A közlemény online jelent meg a Human Reproduction című szaklapban.

Termékenység - életmód - vércsoport

Általában 30-40-es éveikben a nők petefészke még képes petesejtek termelésére, azonban sajnos néha a petefészkek korán kimerülnek. Néhány esetben a petefészkek már fiatal nők esetén is kimerülhetnek, az ő petefészkük már csak nagyon kevés petesejtet tud termelni. Az FSH (tüszőérést serkentő hormon) magas szintje azt jelzi, hogy a petefészkek kimerülőben vannak. Ezt a hormont rutinszerűen csak meddőségi kezelésre jelentkező nők esetén szokták megmérni.

544 nő FSH szintjét mérték meg, átlagéletkoruk 35 év volt, a vizsgálatok Connecticut és New-York két meddőségi központjában zajlottak. Az életkor figyelembevételével arra a megállapításra jutottak, hogy a 0-s vércsoportúaknál kétszer gyakrabban mértek magas FSH szintet, mint a többi vércsoportú nőknél. Az A illetve AB-s vércsoportúak között ritkábban tapasztaltak kimerülő petefészkekre utaló FSH értékeket. A vizsgálatokban azonban túl kevés B vércsoportú nő vett részt, hogy értékeiket statisztikailag értékelni tudják.

  1. A fiatal 0-s vércsoportú nők esetén célszerű lenne az FSH szintet is megmérni, hogy a meddőségi problémákat idejekorán megelőzhessük. A vizsgálatokat meddő nőknél végezték, ezért egészséges nőkre nem érvényesek. Ettől függetlenül a magas FSH szintek nem jelentenek jó prognózist. Ha ez felmerül egy fiatal hölgy esetén, érdemes más meddőségi vizsgálatot is elvégezni.
  2. A vércsoportot meghatározó molekuláris mechanizmusok befolyásolják a petefészkek sejtjeinek működését is. A vörösvérsejteken különböző jelzőmolekulák helyezkednek el, amik a vércsoportot meghatározzák. Az A, B és AB vércsoportúaknak olyan enzimeik vannak, amik módosítják ezeket a jelzőmolekulákat, míg a 0-s vércsoportúaknak nincs jelzőmolekula a vörösvérsejtjeiken.
  3. Egészséges nők körében is vizsgálatokat kell folytatni, mert ha náluk is hasonló eredményeket kapnak, a 0-s vércsoportú hölgyek biológiai órája sokkal korábban kezd el ketyegni. Ők ezzel kiiktathatnák a korai petefészek-kimerülés egyéb rizikófaktorait, például a dohányzást.
Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához