Ezeket látta már?

Termékenységi kezelések - nem azonos a hozzáférés?

Százöt országban végzett felmérést a Termékenységi Társaságok Nemzetközi Szövetsége (IFFS) arról, milyen termékenységi kezelések és kik számára érhetők el.

Az IFFS szakemberei az Európai Humán Reprodukciós és Embriológiai Társasággal (ESHRE) közösen tartott keddi sajtótájékoztatójukon számoltak be az eredményekről.

Termékenységi kezelések - nem azonos a hozzáférés?

A felmérés szerint 500-nál több termékenységi klinika működik Indiában, 615 Japánban, ám csupán 66 Nagy-Britanniában, 120 Németországban, 200 Spanyolországban és mintegy 360 Olaszországban.

A 105 ország között jelentős kulturális, vallási és társadalmi különbséget találtak a kutatók az olyan termékenységi kezelésekhez való hozzáállásban, amelyekben a petesejt, a spermium vagy az embrió adományozása kerül szóba. A reproduktív szolgáltatások területén a törvényi szabályozásban és a gyakorlatban meglévő, országok közti egyenlőtlenség vezet az IFFS kutatói szerint arra, hogy a páciensek külföldön keresnek termékenységi kezeléseket. A termékenységi turizmus következményeként sokan pénzügyi, jogi és orvosi problémákkal szembesülnek hazatérésük után.

A szervezeten kívüli mesterséges megtermékenyítésnél (in vitro fertilizáció, IVF) petesejtet távolítanak el a nő petefészkéből, majd laboratóriumban termékenyítik meg a hímivarsejtekkel. A legéletképesebb embriókat azután vissza-, illetve beültetik az anyaméhbe. Elméletileg a petesejt, a sperma és az embrió is lehet adományozott.

Az egyik alapvető különbség az IVF után méhbe ültethető embriók számában van: Nagy-Britanniában és a skandináv országokban csak 1-2 embrió beültetése engedélyezett, más országokban magasabb a maximális szám, vagy éppenséggel nincs is behatárolva. Utóbbi növeli a többes terhességek számát, amelyek kockázatot jelentenek az anyának és a babáknak egyaránt.

Az embriók lefagyasztása tiltott Németországban, Olaszországban vagy Horvátországban, ám a petesejtek megtermékenyítés előtti lefagyasztása megengedett. Nagy-Britanniában a spermadonorok anonimitásának megszüntetése súlyos donorspermium-hiányhoz vezetett.

Sok iszlám országban teljes mértékben tiltott a spermium vagy a petesejt adományozása, Franciaországban pedig a leszbikus nők számára nem engedélyezett az adományozott spermához való hozzájutás.

Törökország nemrégiben tiltotta meg, hogy bárki külföldön kapjon adományozott spermiumot vagy petesejtet, ám a jogszabály a szakértők szerint szinte egyáltalán nem érvényesíthető a gyakorlatban.

Az IFFS és az ESHRE egyaránt támogatja a páciensek jogát ahhoz, hogy külföldön kaphassanak termékenységi kezelést, ám közös közleményükben hangsúlyozták, hogy ideálisan ennek a saját országban kellene megtörténnie. Sürgették a nemzeti hatóságokat, hogy kíséreljék meg összehangolni szabályaikat, ezáltal is növelve a páciensek biztonságát, és kínáljanak egyenlő kezelést mindazoknak, akik erre igényt tartanak.

Forrás: MTI