Ezeket látta már?

Ki érzékenyebb a hidegre?

A nők érzékenyebbek a hidegre, mint a férfiak. Mark Newton, az angliai Portsmouth-i Egyetem kutatója szerint a nők sokkal jobban érzik a hideget, mint a férfiak, mivel rosszabb a hőháztartásuk.

A nők testében a zsírréteg sokkal egyenletesebben oszlik el, mint a férfiakéban, így a vér könnyebben áramlik vissza a belső szerveikbe, nyilatkozta Mark Newton a Daily Telegraphnak.

Ki érzékenyebb a hidegre?

Newton szerint a nők szervezetének sokkal hatékonyabb technikákat kell alkalmaznia, hogy fenntartsa a szükséges testhőmérsékletet, mivel a női testben összességében kevesebb a zsír és az izomtömeg, mint a férfiaknál.

Mindez azt jelenti, hogy kevesebb vér áramlik a nők kezébe és lábába, márpedig éppen a végtagjaink hőérzete határozza, meg hogy mennyire fázunk, mondta Newton. Érdekes adat, hogy miközben a nők belső testhőmérséklete átlagosan 0,4 Celsius-fokkal magasabb, addig viszont a kézhőmérsékletük átlagosan 2,8 Celsius-fokkal alacsonyabb, mint a férfiaké.

Az emberek sokkal érzékenyebbé válnak a hőmérséklet-változásokra, ha fáradtak, és miközben a test hőmérséklete csökkenni kezd az éjszakai alvás közben, a nők gyorsabban érik el a hőmérsékleti minimumot.

Dr. Jonathan Cohen, endokrinológus szerint a testhőmérsékletünket a nemek közti különbségek mellett olyan tényezők határozzák meg, mint a testsúly, vagy a pajzsmirigy működése.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához