Ezeket látta már?

Várandósság nyáron - ezekre vigyázzon a kánikulában, ha babát vár!

Várandósság terhesség nyáron trombózis

Hogyan előzzük meg a nagy melegben a láb dagadását, mikor fürödhetünk, és mit tehetünk, ha a hőmérő higanyszála magasra kúszik?

Fontos, hogy a kismama nyáron, vagy akár egy hosszabb utazás során megelőzze a trombózis kialakulását. Odafigyeléssel igen sokat tehet érte. Dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosának hasznos tanácsokat ad a várandós anyukáknak.

A hőségben a kismamáknak fokozottan kell vigyázni

Sokan a terhesség alatt is vállalkoznak hosszabb-rövidebb utazásra, és nem riadnak vissza a repülőúttól sem, érdemes azonban körültekintőbben megtervezni az utat, és beavatni elképzeléseibe a szakorvost is.

Azt, hogy magas-e önnél a trombózis kialakulásának rizikója, szakorvosi vizsgálat dönti el. Amennyiben a családjában előfordult már ilyen betegség, laborvizsgálat deríti ki, hogy van-e genetikai hajlama a vérrögösödére (pl. Leiden mutáció vizsgálata trombóziskészség mérésére).

Ha van ilyen hajlama, akkor előfordulhat, hogy heparin véralvadásgátló injekciót kell alkalmaznia. Amennyiben nincs, akkor is fontos fokozottan ügyelnie a megelőzésre – tanácsolja dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa.

Megelőzés utazás alatt

  • Fogyasszon megfelelő mennyiségű folyadékot, mert a repülő levegője szárazabb.
  • Ha visszeres a lába, viseljen kompressziós harisnyát.
  • Ügyeljen arra is, hogy kényelmes ruhát válasszon az útra: a fehérneműje, a nadrágja,illetve szoknyája legyen kényelmes, ne szorítson sehol.
  • Ha teheti, álljon fel és sétáljon többször is az utazás során a vonaton vagy a repülőn.

Miért előnyös a kompressziós harisnya?

Fontos szerepe van a mélyvénás trombózis megelőzésében a kompressziós harisnyának, különösen azoknál a kismamáknál, akiknél kialakult visszértágulat, volt már mélyvénás trombózisuk, vagy krónikus vénás keringési elégtelenség miatt rendszeres lábdagadással (ödéma) küszködnek.

A speciális harisnya tartást ad a felületes vénáknak, nem engedi, hogy azok kitáguljanak, valamint a mélyvénák felé segíti a vér áramlását, így megelőzi a vér pangását és a trombózis kialakulását. Emellett természetesen gátolja a láb bedagadását.

Tanácsok a főorvostól

  • Hőségben nagyobb a folyadékvesztés, ezt pótolni kell.
  • A napszúrás ájulást, hányást okozhat, ráadásul a melegben kitágulnak az erek, pangás alakulhat ki a visszerekben. Tartózkodjon árnyékos helyen, különösen 11 és 15 óra között, többször pihenjen le.
  • Nem javasolt a magasabb hőfokú termálvizekben történő fürdőzés, mert megnőhet a trombózis lehetősége a visszerek kitágulása miatt, és kialakulatlanak nőgyógyászati fertőzések is.

Véralvadásgátló használata

Előfordulhat, hogy véralvadásgátló injekciót kell alkalmaznia a terhesség alatt, enélkül ugyanis nagy eséllyel kialakulnak életveszélyes vérrögök, amelyek nem csak az édesanya, hanem a baba életét is veszélyeztethetik.

A heparin-tartalmú injekciók (LMWH) a kumarin származékokkal és a NOAC (új alvadásgátló) tablettákkal szemben teljes biztonsággal használhatóak a terhesség alatt, mivel nem károsítják a magzat fejlődését. A szülés után általában még 6-8 hétig kell szúrnia magát a mamának, a későbbi véralvadásgátló szükségességéről is a szakorvos dönt.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Napozás terhesség alatt: ez a nőgyógyász véleménye

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

terhesség

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához