Ezeket látta már?

Csökkenhetnek a várólisták!

2010.11.20. Módosítva: 2015.11.04.

Összesen 2,7 milliárd forinthoz jutnak azok a kórházak, ahol a leghosszabbak a műtéti várólisták; az egyes intézmények az elvégzett beavatkozások arányában részesülnek az összegből - tájékoztatta a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi államtitkársága az MTI-t.

A pénzt elsősorban azok az intézmények kapják, ahol szívkatéterezést és nyitott szívműtéteket, valamint csípő- és térdprotézis-beültetéseket végeznek. A tárca úgy véli, az összegnek köszönhetően jelentősen rövidülhetnek a várólisták ezeken a területeken.

Csökkenhetnek a várólisták!

A tájékoztatás szerint az egyes kórházak az elvégzett beavatkozások arányában részesülnek az összegből. A pénz annak a 27,5 milliárd forintnak a tíz százaléka, amely az Egészségbiztosítási Alap 2007-2008-as maradványa.

Az államtitkárság kiemelte: az egészségbiztosítási pénztár a műtéti esetszámok alakulását, míg a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal a támogatás jogszerű felhasználását folyamatosan ellenőrizni majd, és amennyiben szabálytalanságot észlelnek, a szolgáltatónak vissza kell fizetnie a kapott összeget.

Korábban az egészségügyi államtitkárság azt közölte, hogy az egészségbiztosító december első felében - differenciáltan és különböző kritériumok alapján - utalja át az E-Alap maradványát, összesen 27,5 milliárd forintot egyes egészségügyi intézményeknek. Az összeg elosztásáról szóló előterjesztést november 24-én tárgyalja a kormány.

Forrás: MTI