Ezeket látta már?

Ecetes méz: sebgyógyító, gyulladáscsökkentő és vírusölő népi gyógymód

ecet, méz gyógyhatás, természetes gyógymód

Az orvostudományok atyja, Hippokratész patikájából származik az a népi gyógymód, amit még ma is ajánlanak a kutatók.

Az emberi mézfogyasztás legrégebbi emléke egy barlangfestmény, ami egy mézet gyűjtő nőt ábrázol, és körülbelül 10 ezer éves lehet. Hippokratész, az ókori görög orvostudomány atyja is mézet és ecetet használt gyógyításra, láz, fekélyek és gennyes sebek kezelésére.

Görög filozófusok, mint Démokritosz és Püthagorasz is a mézfogyasztástól reméltek hosszabb életet. Az oximel, vagyis a méz és ecet keveréke hosszú évszázadokon át ismert gyógyító hatással bírt, de modern korban kevésbé hangsúlyos a használata. Régen sebek tisztítására és duzzanatok csökkentésére is használták.

Újabban azt vizsgálják , hogy az oximel mennyire hatásos a bakteriális fertőzések ellen, és az eddigi eredmények bizakodásra adnak okot.

Fontos megjegyezni, hogy a méz és az ecet fajtája sokat számít. A manukaméz erőteljesebb baktérium- és vírusölő hatással rendelkezik, mint a virágméz, különösen sebgyógyulás esetén.

Az ecetnek is antiszeptikus hatása van, és az ecetsavat orvosi minőségű mézzel kombinálva kifejezetten hatékonynak találták a kutatók. De kiemelték, hogy a gránátalma is legalább olyan gazdag antioxidáns- és flavonidtartalommal rendelkezik, mint az ecetsav

A kutatók klinikai vizsgálatokat terveznek az oximel hatásosságának bizonyítására, mivel a sebkezeléseknél és a fertőzések kezelésénél jelentős kihívások merülnek fel, különösen a cukorbetegség szövődményei miatt, amik lassítják a sebgyógyulást.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ilyen hatással lehet a méz a vércukor- és a koleszterinszintre

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

méz

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához