Ezeket látta már?

12 tipp, amivel javíthatod a memóriádat!

2014.05.29. Módosítva: 2015.11.04.

Mindannyian küzdünk memóriaproblémákkal, életkortól függetlenül is, hová tettük a kocsikulcsot, miért is indultunk el vásárolni, mások viszont akár saját nevüket is elfelejtik… Ha nem vagyunk másnaposak, vagy éppen nem egy kimerítő vizsga áll mögöttünk, bizony érdemes kivizsgáltatni memóriaproblémánk okát, és valamilyen hatásos módszert találni emlékezőképességünk serkentésére. Tippjeinkben néhány hasznos tevékenységet ajánlunk, ami alkalmas lehet agyunk, memóriánk "fényesítésére".

Használj mozaik-, és memoriter szavakat!

12 tipp, amivel javíthatod a memóriádat!

Ahogy a számítógép bináris kódokban tárolja az adatokat, és felhasználóbarát módon adja vissza, ehhez hasonló technika lehet az angolban mnemonic-oknak is nevezett speciális mozaikszavak alkalmazása bizonyos dolgok megjegyzésére. Mindannyian hallottunk már ilyeneket... (pl. újraélesztésnél az A-B-C technika, vagy áp-jú-sze-no a nem 31 napos hónapok megnevezésére..., vagy bűvészek magyar kártya-összerakásánál a "egy király nyolc fiút kilenc hétig tíz lánynál tartott...Ahol az egy=ász, fiú=alsó, lány=felső...) A memoriter lehet egyszerű rím, adatsor stb. A lényeg hogy valami – ami valami másra emlékeztet.

Tanulj valami újat!

A memória olyan mint az autó, ha nem használod, tönkremegy... Ennek elkerülésére érdemes időről-időre valami újat tanulnunk. A hosszú életre persze nincsen recept, de azt állíthatjuk, hogy az átlagosnál tovább élő emberek körében gyakoribb a rendszeres memóriahasználat, agyfényesítés, mint pl. másoknál az egészséges diéta, vagy a rendszeres testmozgás. Tanulj új táncot, új nyelvet, egy új játékot, bármit, ami érdekel és javítja a memóriádat, új tudással, új képességgel gazdagodsz.

Aludj eleget!

Agyunk frissen tartása javítja az agyműködést, az alvás viszont segíti a memória tárolós funkcióját. Elalvást követően az agy átáll az információszerző tevékenységről a tárolásra. Az ún. REM-alvás (gyors szemmozgások) alatt történik a napi események csoportosítása, más memóriatartalmakhoz kapcsolása. Amerikai kutatók kiderítették, hogy az időskori memóriavesztés az alvászavarokkal is összefügg. Egy másik vizsgálat azt mutatta, hogy a több gyerekkori alvás javítja a tanulási képességet. Ha ezeket összerakjuk, bármely életkorban kellő mennyiségű alvás szükséges a memória formában tartásához. Felnőttkorban ajánlott a 8 óra alvás, ez persze egyéntől is függ. Jó módszer lehet a megtanulandó információ lefekvés előtti gyors áttekintése, éjjel leülepednek a tények, adatok.

Végezz fitness-gyakorlatokat!

Egyes vizsgálatok szerint a rendszeres fiatalkori kardio-gyakorlatok végzése később is hasznot hoz a memóriában, mondjuk 45 éves kor felett. Ezzel nem mondtunk újat, hiszen az orvosok ajánlják az úszást, futást más gyakorlatokat, hosszú távon segítenek a memória megőrzésében. A kardio azért is jó lehet, mert a keringés általános javulása révén az agyi keringés is fokozódik.

Nézd meg az étrended!

Legendák járnak körbe egyes szuperételekről, amelyek ragyogóan javítják az agyműködést. Egy újabb vizsgálat szerint a zöld teának valóban vannak előnyös hatásai. Az omega-3-zsírsavak is javítják a memóriát. Mit (t)ehetünk még, ami hasznos? Tojást, paradicsomot, vörösbort, áfonyát, kurkumát... Régebbi vizsgálatok szerint a vanília, a rozmaring és a zsálya fogyasztása is hasznos lehet agyműködésünkre nézve. Kiderült, hogy a rágózás is javítja az agyműködést, valószínűleg a keringés fokozódása révén.

Meditáció, légzéstechnikák

A meditációs technika is igen népszerű, sokak csodaszerként tartják számon. Nem kell túlértékelni, de hasznos lehet. 1. Fokozza a szívműködést, így javul az agyi keringés is. 2. Segít a relaxációban, az önmagunkra figyelésben legalább egy órán át.

A legtöbb meditációs technika légzéstechnikákkal ia kapcsolatos, amely áttételesen javítja a stressztűrést és a memóriánkat. Ha minden nap csak néhány percet gyakorlunk, már jobb lesz a testtartásunk, javul a kedély, és energikusabbnak érezzük magunkat.

Élvezd a természetet!

Egy nagy séta a parkban, réten ,erdőben nagyon hasznos lehet. Javítja a memóriát, a kognitív készséget. Vizsgálatok szerint a természetben sétálók 20%-kal több dolgot tudtak megjegyezni, mint azok, akik városi környezetben tettek egy sétát. A tesztet más feltételekkel megismételték: az egyik csoportnak tájképeket mutattak, a másiknak városi környezet fotóit. Az eredmény itt is hasonló volt. Tégy egy szép tájképet a képernyődre, és mindjárt visszatér a memóriád...

Játsszál minél többet!

A számítógépes játékok ragyogóan megtervezettek, de a kognitív funkciókra alig hatnak. A memóriát, koncentrálóképességet főleg a logikai és stratégiai játékok javíthatják. A legjobb választás a sakk, a sudoku és más hasonló játékok. Szürkeállományunk sejtjei ezért igencsak hálásak lesznek...

12 tipp, amivel javíthatod a memóriádat!

Figyelj az illatokra!

A parfümök, aromaterápiás illatok nemcsak szagérzékünket javítják, de emlékezőképességünket is. Egy klinikai vizsgálatban a rozmaring és borsmenta illatát elemezték. Egereken vizsgálták, hogy azonos antioxidáns koncentráció mellett a rozmaringillat előnyösebb memóriajavító hatásúnak bizonyult.

Memória és képtársítás

Egy finn vizsgálat szerint rendkívül erős a vizuális memóriánk. Egyes képek új információval való társítása segít annak megjegyzésében. Más szavakkal: valamely kép "előhívása" a memóriából kapcsolja ahhoz a múlt eseményeit, tartalmait. Ezért is könnyezünk meg régi fotókat néha...

Egyszerre csak egy dologra figyelj!

Nagy átverés a multitasking kérem szépen. Nagy cégek sokszor arra hivatkoznak, hogy az egyszerre több dologgal való foglalkozás növeli a termelékenységet. Annak ellneére, hogy sokszor ilyen munkatársakra vadásznak, az bizonyos, hogy a figyelem megosztása csökkenti az adott időben (sikerrel) elvégezhető tevékenységek számát. Memóriánkat azzal javíthatjuk, ha megpróbálunk egy időpillanatban egy dologra koncentrálni. Egy példa: kezdjük a napot egy fontos feladat elvégzésével, aztán tartsunk rövid szünetet. Összegezzük ezt, majd kezdjünk az e-mailjeink megválaszolásával foglalkozni. Végül valamilyen könnyebb, egyszerűbb feladattal fejezzük be a munkanapot. Ha megbeszéléseink, tárgyalásaink vannak, lehetőség szerint próbáljuk meg azokat minél korábbra időzíteni, mert ezek nagyon "megcsapolhatják" memóriánkat.

Légy társaságkedvelő!

A szociális kapcsolatok nagyon fontosak hangulatunkra, de agyműködésünkre nézve is. Sose becsüld alul, mennyit érhet egy jó beszélgetés, még akkor is ha nem egy nagyon izgalmas témáról szól. Még egy érdekes pletykaszintű hír is javíthatja a memória működését, serkent egyes agyi területeket. Egy barátokkal eltöltött kellemes este, közös játék, mozi, színház, koncert, buli, tábortűz, a közös élmények nemcsak emlékezetesek maradnak, de a memóriánkat is javíthatják.

Read more at: http://forum.facmedicine.com/threads/14-ways-you-haven%E2%80%99t-tried-to-improve-your-memory.18735/

Forrás: Faculty of Medicine