Ezeket látta már?

Így hozhatja szépen rendbe a nyáron strapának kitett bőrt, hajat és körmöket

shutterstock 2170232181

Nincs egyedül, ha a nyár elmúltával ön is hámló bőrre és fakó, fénytelen, töredező hajra panaszkodik.

Szárazság sújtotta bőr és haj

Mintha a nyári napfény kiszívta volna a haj életerejét, ami miatt a haj szálkássá, töredezetté vált. Hasonlóképpen, a bőr is száraz, szinte hámlik, sőt a körmök is töredezhetnek. A napsugárzás ultraibolya fénye, a strandok klóros vize egyaránt kiszárítja a bőrt és a hajat. Az egészséges állapot visszaállítása hidratálással és mikrotápanyag-pótlással lehetséges.

Hidratálni kell a bőrt!

A napsütés ultraibolya komponensei, akkor is, ha nem okoznak szemmel látható napégést, elősegítik a bőr kiszáradását. A száraz bőr pedig a bőröregedés előszobája. Ezért célszerű a napfényen tartózkodást követően minden esetben belülről és kívülről is hidratálni, regenerálni a bőrt. Mindez belülről tiszta víz és antioxidáns hatású vitaminok (elsősorban A- és C-vitaminok) és gyümölcsök, zöldségek fogyasztásával, kívülről pedig gélszerű, vizes bázisú, aloe vera vagy a körömvirág kivonatokban dús készítmények segítségével lehetséges.

Belülről kell életet lehelni a hajszálakba!

A hajszálak egészséges megjelenése elősegíthető antioxidáns hatású vitaminokkal (A-, C- és E-vitaminok), K-vitaminnal, a B-vitamin-családból pedig a B3-, B5-, B7- és B12-vitaminok fogyasztásával, illetve szelén-bevitellel. Ezek a vitaminok és nyomelemek a táplálkozásra való odafigyeléssel kellő mennyiségben is bejuttathatók a szervezetbe. Gyümölcsök, leveles zöldségek és cereáliák, illetve a B12-vitamin esetén a húsfélék a fő táplálékforrások. Amennyiben a táplálkozással nem oldható meg a kellő mértékű bevitel, érdemes a patikaszerekkel való pótlásukra gondot fordítani.

A hajszálak töredezettsége ősszel hajhullással is társulhat. Ebben az esetben érdemes fokozottan odafigyelni a kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozásra. Gyakran vas, cink és szelén hiánya húzódik meg amögött, hogy reggelente tele van a fésű hajszálakkal.

A leggyakoribb panasz a töredezettség, a puhaság

Amikre a körmök esztétikai megjelenését illetően a leggyakrabban panaszkodnak, azok a törékeny, puha körmök. Ez körülbelül minden ötödik embert érint, és különösen gyakori a nők és az időskorúak körében. Mindezt okozhatják életvitelből fakadó, mindennapi környezeti behatások. A gyakori vízbe nyúlkálás, majd szárítás, törlés rontja a körmök minőségét. Mivel a nedves körmök enyhén tágulnak, a szárazak pedig összehúzódnak, a kettő gyakori váltakozása körömtöredezettséghez vezethet.

Ezzel szembesülhetnek a takarítónők és a nővérek csakúgy, mint azok, akik nyáron sokszor mártóztak meg a vízben. Emellett, a nyár a körömlakkozás fős szezonja; számos körömkozmetikum (pl. aceton-tartalmú körömlakklemosók) pedig ismert körömkárosító is egyben. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy vitamin-, nyomelem-, illetve ásványi anyag-hiány miatt is lehetnek töredezettek a körmök.

Belülről táplált körmök

A száraz, törékeny, rétegesen szétváló körmök kezelésére különféle vitamin-, nyomelem- és ásványi anyag kombinációk, speciálisan a körmök állapotának javítására tervezett összetételű tabletták, drazsék ajánlhatók.

A B-vitamin családba tartozó biotin (más néven B7-vitamin vagy H-vitamin) számos anyagcsere-folyamatban vesz részt. Megfigyelték, hogy a biotin-pótlás a lovaknál a paták rendellenességeinek a kezelésére eredményesen alkalmazható. Innen jött az ötlet, hogy az emberek körmeinek a kezelésében is hatásos lehet a biotin. A következtetés logikus volt. A biotin hozzájárulhat a körömvastagság akár 25 %-os gyarapodásához. Napi 2,5 mg biotin 2-3 hónapon keresztüli alkalmazása a köröm minőségének javulásához vezethet.

Kedvező hatású lehet a szilícium is, ami számos formában, így például kolin-stabilizált ortokovasavként vagy kovaföldként is bejuttatható a szervezetbe. A körömtöredezettség megszüntetésére napi 10 mg szilícium-bevitel javasolt.

Mivel a vas, a cink és a kalcium hiánya is kapcsolatba hozható a körmök töredezettségével, így ész-szerűnek tűnik az adott mikrotápanyagok pótlása. Az előbbieken kívül szelén is alkalmazható, napi 50-100 mikrogrammos dózisban, lehetőleg jól biohasznosuló, élesztőhöz kötött formában.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Egyre jobban tornyosulnak a kórházi várólisták - mutatjuk a friss adatokat

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

szépségápolás

Forrás: Dr. Budai Marianna PhD. szakgyógyszerész
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához