Ezeket látta már?

Drága és olcsó fényvédők - itt a válasz arra, hogy valóban van-e köztük lényeges különbség

drága olcsó napvédő különbség jobb

Vajon érdemes hatalmas összegeket kiadni egy-egy naptejért? Cikkünkből kiderül!

A nyári hónapokban a drogériák és a gyógyszertárak polcai roskadásig tele vannak különböző fényvédőkkel, melyekért valljuk be, sokszor igen borsos árat kérnek el. Bár léteznek olcsóbb készítmények is, ám gyakran inkább kicsit mélyebben nyúlunk a pénztárcánkba, hogy valóban elkerülhessük a leégést és a rettegett melanómát. De vajon tényleg megéri nagyobb összegeket kiadni? Miben mások a drágább naptejek az olcsóbbaknál? Ennek jártunk utána.

Mire figyeljünk a fényvédő kiválasztásánál?

A fényvédőknek két fő típusuk van: az egyik fizikai, a másik a kémiai, melyek közt a fő különbség az, hogy miként nyújtanak védelmet a nap káros sugarai ellen. Míg az előbbiek lényegében egyfajta fizikai gátat képeznek, addig az utóbbiak elnyelik a sugarakat és azok inaktiválásával védenek. Fontos tudni, hogy mindkettő fajta készítmény hatékony - bár az utóbbiak az arra érzékenyeknél kellemetlen bőrtüneteket okozhatnak.

Amire a legfontosabb figyelni, az az SPF értéke: minél magasabb, annál jobb. A szakemberek azt javasolják, hogy minimum 30-as SPF-et válasszunk. Ezen kívül fontos szempont lehet még a vízállóság is, bár az orvosok szerint, ha kijövünk a vízből, még ezeket is érdemes újra kenni.

Olcsó vs. drága fényvédők

Felmerülhet a kérdés, hogy melyik a jobb: az ugyanolyan faktorszámú olcsóbb vagy a drágább termék? Van egyáltalán különbség? Természetesen van, ám nem a védelemben.

- A drága fényvédők minőségibbek, mint az olcsóbbak- mondta Dr. Brendan Camp bőrgyógyász a Huffington Post-nak. - Könnyebb érzetet hagynak a bőrön, gyorsabban felszívódnak, illetve olyan összetevőket tartalmazhatnak, amelyek további előnyökkel bírnak a bőr számára. Ilyenek például a peptidek, a hialuronsav vagy az antioxidánsok. Fontos azonban megjegyezni, hogy a drága és olcsó fényvédő krémeknek ugyanolyan fokú védelmet kell biztosítaniuk.

Tehát, a fő oka annak, hogy egy fényvédő krém drágább lehet, mint a másik, az a kiegészítő összetevőinek köszönhető. Kutatások azt mutatják, hogy az antioxidánsok, amelyek megvédik a bőrt a környezeti ártalmaktól, például a szennyezéstől, fokozhatják a fényvédők védőhatását. Dr. Magnus Lynch bőrgyógyász elárulta, hogy a drágább napvédő krémek kiterjesztett spektrumú fényvédőt is tartalmazhatnak, például infravörös (IR) szűrőket, amelyek hasznosak lehetnek a fokozott pigmentációval (melasma, öregségi foltok) küzdők számára.

De általánosságban a különböző fényvédők hatóanyagai nagyon hasonlóak (az olcsóbbak is gyakran tartalmaznak antioxidánsokat), függetlenül attól, hogy a termék mennyibe kerül.

Feljebb viheti az árat az is, ha egy termék mentes az illatanyagoktól, tartósítószerektől. Ezek ugyanis olykor bőrérzékenységet válthatnak ki, ám valójában szükségtelenek a fényvédő készítményekben. Egy ilyen készítmény kifejlesztése, azonban költségesebb lehet, így drágábban árulják.

Marketing, PR

Bizony, nem mindegy az eladási ár képzésében az, hogy mennyit költ a cég marketingre, PR-ra. Ezeket mind bele kell kalkulálni, így értelemszerűen azok a vállalaltok, akik ezekre többet költenek, magasabb árfekvésű készítményeket dobnak piacra. Természetesen ennek semmi köze a hatékony fényvédelemhez és a minőséghez. Így a drága készítmény nem feltétlenül jobb - éppen ezért érdemes kicsit jobban utánaolvasni az összetevőknek, nem pedig az alapján választani, hogy mennyit hallunk az adott termékről és hogy az milyen esztétikus kiszerelésben került a polcokra.

- Az árat nagyban befolyásolja a termékkutatás és -fejlesztés, a marketing, a márka és az ország, ahol a terméket gyártják - mondja Dr. Nkem Ugonabo bőrgyógyász . - Egyes cégek több pénzt fektetnek be a fényvédő krémek összeállításába és fejlesztésébe, beleértve néhány olyan szükséges lépést is, mint a fogyasztói tesztelés és az elegánsabbá, esztétikusabbá tétel.

Ám fontos, hogy ezeken túl nézzen, amikor kiválasztja a megfelelő fényvédőt.

- Úgy gondolom, hogy hasznos lehet felhívni a figyelmet a különböző márkákra, mert valóban sok nagyszerű termék létezik, de érdemes kipróbálni néhányat, hogy megtaláljuk azt, amelyik a legjobban megfelel a bőrtípusunknak – mondta Hibler. - Van, hogy ez a helyi drogéria saját márkája, de az is lehet, hogy egy drágább készítmény.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Így válasszon megfelelő fényvédő krémet - előzze meg a leégést és a melanómát

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

fényvédő

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához