Szponzorált tartalom

Ezzel a pár trükkel könnyedén megőrizhetjük hüvelyünk egészségét (x)

#hüvelygomba #bakteriális hüvelyfertőzés #bakteriális vaginózis #hüvelyfertőzés
2020.10.06.

A mindennapos higiénia mindenkinél más és más módon működik. Viszont minden nőnek kiemelt figyelmet kellene szentelnie a hüvely egészségére is, így számos probléma, intim fertőzés megelőzhető lehetne.

Lefürdünk, kezet és arcot mosunk, különböző ápoló termékekkel gondoskodunk bőrünk, hajunk és körmeink tisztaságáról nap mint nap. Egy nő alap esetben ezekre szokott odafigyelni a mindennapos higiénia során. Természetesen fürdés közben intim zónánkat is megtisztítjuk, de vajon elég ez?

Nos, a válaszunk sajnos az, hogy nem. Az egészséges hüvelyflórát jótékony hatású baktériumok és tünetet nem okozó gombák törékeny egyensúlya tartja fenn, így fokozott figyelmet igényel ennek a területnek az ápolása. Nem hüvelyöblítése gondolunk, mert az ugyancsak felborítja az egyensúlyt, inkább olyan egyszerű, hétköznapi dolgokra, amelyek segíthetnek abban, hogy az egészséges arány fennmaradjon.

Milyen fehérneműt viseljünk?

A nő a szebbik nem, ahogy mondani is szokták, és ezt bizony előszeretettel kap hangsúlyt az öltözködésben is. Az intim együttlétek is izgalmasabbak lehetnek egy vadító, csipkés fehérneműtől, ám a mindennapokban nem szerencsés ezeket rendszeresen felvenni. Fontos, hogy a fehérnemű olyan anyagból készüljön (lehetőleg pamutból), ami jól szellőzik, így nem lesz párás, nedves környezet (amit nagyon szeretnek a gombák). Emellett a fazon is lényeges kérdés: inkább válasszunk bugyi, maximum francia bugyi típust tanga helyett, így a végbélből nem kerülnek át oly nagy mennyiségben a káros baktériumok az intim területre.

Fürdőzzünk tudatosan

Ha az anyagi és járványügyi körülmények engedik, és elmegyünk egy wellness hétvégére, vagy csak a hideg idő beköszöntével kedvünk támadna termálfürdőzni egyet, egy tudatos, egészséges nőnek a fürdés előtt és közben is meg kell tennie bizonyos óvintézkedéseket. Ilyen például, hogy vigyünk legalább két fürdőruhát magunkkal, ugyanis a nedves alsó a melegágya az inti fertőzéseknek. Így a fürdőzés után, ha már csak pihenni vágyunk a medence partján vagy szaunáznánk egyet, akkor át tudjuk váltani a nedves darabot egy szárazra. Ugyanez vonatkozik a törülközőre is, itt is érdemes egyet a fekvéshez (szauna esetén üléshez is) elcsomagolni, és egy száraz, tisztább darabot a tusoláshoz.

Tápláljuk belülről is hüvelyflóránk egészségét!

A női szervezetet roppant mód megviselik a hormonális változások, ez kihat a hangulatunkra, energiaszintünkre, és akár a hüvelyünk egészségére is. Ilyen hormonális változás a változókor, a havi menstruáció vagy a terhesség, de egy stresszes állapot, antibiotikum-kúra is felboríthatja a hüvelyflóra egyensúlyát és elkaphatunk egy intim fertőzést. Sokat tehetünk az intim nyavalyák elleni védelemben, megelőzésben, ha beiktatunk egy hüvelyi probiotikum-kúrát. Ez visszapótolja és fenntartja a baktériumok és gombák egyensúlyát.

Milyen intim óvintézkedéseket tehetünk még?

Az intim zónánk két esetben kapja a legnagyobb impulzust: az egyik a szexuális együttlét, a másik pedig a WC használat. Mindkét esetben megtehetjük azonban a megfelelő óvintézkedéseket, hogy elkerüljük a bakteriális vagy gombás hüvelyfertőzést. Igyekezzünk elkerülni a sűrű partnerváltást, mert ezzel ugyancsak hajlamosabbá válhatunk a hüvelyfertőzésekre. A partnerünkkel való együttlét után (akár kell, akár nem) mindenképpen menjünk el pisilni, így a káros baktériumok, amelyek az együttlét során a hüvelybe kerülhettek, vizelet útján nagyobb eséllyel távoznak a szervezetünkből. A WC használat közben (és egyébként a fürdés után is) figyeljünk a törülközés módjára: a helyes az, ha elölről hátrafelé (a hüvelynyílástól a végbélnyílás felé) tisztítjuk az intim területet, így a végbélből nem visszük át a baktériumokat a hüvelybe. A nyilvános wc-k használatakor fokozottan ügyeljünk arra, mihez és hogyan érünk hozzá: elengedhetetlen az alapos kézmosás, és a wc ülőke fertőtlenítése vagy letakarása.

Mit tehetünk, ha már megtörtént a baj? Hogyan ismerjük fel a hüvelygombát és a bakteriális vaginózist? Miben különbözik az első látásra két nagyon hasonló hüvelyfertőzés és hogyan kezelhetjük? Erről a témáról IDE kattintva olvashat bővebben.

L.HU.MKT.CC.16.09.2020.2380

A cikk a Canesten forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. megrendelésére készült.

Forrás: egeszsegkalauz.hu