Ezeket látta már?

Hajkorona - hennával

2010.09.28. Módosítva: 2015.11.04.

Ha gyönyörű, fénylő, vöröses árnyalatú hajszínt szeretnénk, de tartunk a hajfestékekben található vegyi anyagoktól, vagy esetleg allergia miatt nem használhatjuk ezeket, a természet egy gyógynövény formájában kínál megoldást.

Ezen sorok írója maga is lelkes henna használó... Személyes tapasztalataim alapján mondhatom, hogy az egyedi vörös árnyalat mellett a hajam hihetetlenül megerősödött, sokkal dúsabb, fényesebb, és egyáltalán nem törik. Ezen kívül a korpás, zsíros haj esetén is enyhíti a kellemetlen tüneteket.

Hajkorona - hennával

A henna (Lawsonia inermis) egy szubtrópusi területeken őshonos cserje. Legnagyobb mennyiségben Indiában, Pakisztánban, valamint Egyiptomban termesztik. A növényben – leginkább a levelében - található egy természetes festékanyag, amely a bőrt, a hajat és a körmöt narancssárgásra színezi. Ezen tulajdonságát már az ókortól kezdve ismerik és használják, elsősorban testdíszítésre.

Festésre a zöldes – barnás színű, jellegzetes "gyógynövényillatú" hennapor alkalmazható, melyet a levelek szárításával, és megőrlésével állítanak elő.

Allergiás reakciót nagyon ritkán vált ki, mégis érdemes egy kevésbé feltűnő helyen lévő hajtincsen próbafestést végezni. Ez azért is praktikus, mert a festékkel elért szín mindenkinél más, az eredeti hajszíntől, az ősz hajszálak mennyiségétől és az előzetes kémiai kezeléstől (festés, dauer) függően.

A festék a haj belső szerkezetébe nem hatol be, csupán körülveszi a hajszálakat, így azok vastagabbak, fényesebbek, és egészségesebbek lesznek. Ha előzőleg kémiai szereket használtunk, az egyenletes szín érdekében érdemes megvárni, míg a festett rész lenő, de minimálisan egy – két hónapot mindenképpen pihentetni kell a hajat. A hennás festés tartós, a szín nem mosható ki a hajból, bár idővel fakul valamennyit.

A henna vöröses árnyalatot ad a hajnak. Leginkább a szőke és az ősz hajat fogja be, itt a végeredmény egészen égő vörös is lehet. A barna hajnak pedig szép vöröses fényt ad. Az eredeti hajszínnél világosabb árnyalatot hennával nem lehet elérni, valamint feketére sem festhető vele a haj. Azonban további természetes, növényi eredetű anyagokkal lehetséges - kisebb, nagyobb mértékben- befolyásolni a végeredményt:

- Indigó, diólevél, fekete tea, kávé – sötétít

- Kamilla, kurkuma – világosít

- Szegfűszeg, hibiszkusz – intenzívebb lesz a vörös szín

A hennaporból és a színmódosító növényekből megfelelő mennyiségű felforralt folyadékkal hajfesték sűrűségű pépet kell készíteni. Mivel a festék savas környezetben aktiválódik, ezért feketekávét, teát, vagy citromlevet mindig adjunk a keverékhez. Pár csepp illóolaj (különösen az eukaliptusz olaj) pedig tartósabbá teszi a végeredményt. A lehűlt keveréket vigyük fel a hajunkra. Minél hosszabb ideig hagyjuk rajta, annál intenzívebb lesz az eredmény, akár egy egész napra, vagy éjszakára is fennhagyhatjuk a festéket. Végül nagyon alaposan öblítsük ki a hajunkból.

A hennaport speciális üzletekben, bioboltokban és indiai boltokban vásárolhatjuk meg. Kaphatók henna alapú hajfestékek különböző árnyalatokban, amelyeknél a színmódosító növényi összetevőket már eleve a porhoz keverik. Figyeljünk azonban arra, hogy nem minden hennás hajfesték mentes az allergizáló, vagy a nem éppen ártalmatlan, kémiai szerektől. Akkor is gyanakodjunk, ha szőke, illetve fekete henna festéket próbálnak eladni nekünk, hiszen ilyen nem létezik, ezen színek elérése csak valamilyen szintetikus vegyi anyag hozzáadásával lehetséges.

Forrás: EgészségKalauz