Ezeket látta már?

Hidegfront érkezik pénteken, vigyázzanak a szívbetegek és a fejfájósok!

zivatar, lehülés, vihar, eső, front, időjárás

Pénteken napközben hidegfront érkezik, előtte azonban keleten még marad a nagy meleg, ott a hőség csak kissé mérséklődik.

A tartós hőterhelést most egy másik markáns hatás váltja fel, a szívbetegek rendkívül veszélyeztetettek - írja a meteoklinika.

Csak lassan hozza meg a felfrissülést a hidegfront

A csütörtöki afrikai forróságtól csak lassan veszünk búcsút, de pénteken egy hidegfront miatt már megkezdődik a változás. A Dunántúlon érezhetően felfrissül az idő, keleten azonban még mindig lehetnek 35 fok feletti maximumok.

Az érkező front az extrém hőhullám után egy újabb, másfajta, de szintén nagy megterhelést jelent a szervezetünknek. Fokozódik a görcshajlam, ez fejfájás és egyéb más, izom- és hasi görcsök formájában is jelentkezhet. A szívpanaszok sem múlnak el, sőt, előfordulhat, hogy valakinek ez a hirtelen változás okoz majd intenzívebb tüneteket.

A vérnyomás-ingadozás, keringési problémák mellett erős fejfájás, izom- és hasi görcsök léphetnek fel, növekszik az infarktusveszély is. Mindenkinek ajánlott a sok pihenés és a nyugalom, a kimerült szervezetet érő hatások intenzívebben jelentkeznek.

A vörös kód riasztást péntek estig meghosszabbították

Pénteken keleten még folytatódik a megterhelő hőhullám, ami már akkor is nagy igénybevételt jelent önre is, ha alapvetően egészséges szervezettel rendelkezik. Máshol a nyári meleg mellett délutántól már a magas páratartalom, a fülledtség is terhel, szórványosan záporok, zivatarok is kialakulhatnak. Először a Dunántúlon, aztán keleten is érvényesülni fog a markáns változás!

A Frontjelentésben szereplő panaszok mellett az idősek, szívbetegek és légzőszervi megbetegedésekben szenvedők panaszai tovább fokozódhatnak. Feltétlen készüljön erre, és még mindig kerülje el a megerőltetéseket! A zivatarok idején az asztmások állapota romlik, amennyiben ön is az érintett csoportba tartozik, akkor vihar idején tartózkodjon zárt helyen és pihenjen le! A front előtt továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye is, nagyon fontos, hogy mindig legyen önnél elegendő mennyiségű folyadék, a tűző napot pedig kerülje el, akár életveszélyes is lehet a szabadban tartózkodás!

Napközben érkezik meg a markáns hidegfront a Dunántúlra, este, éjszaka pedig a keletebbi tájakat is eléri. A front nyomában hidegfront jellegű tünetek jelentkeznek. A megterhelő hőség lassan egy hete tart, ami extrém megterhelést jelentett még az egészségesekre nézve is, ez az intenzív változás pedig legalább ilyen megterhelő mindenki számára.

Forrás: meteoklinika