Ezeket látta már?

Hogy állítsuk meg a haj őszülését?

2018.08.14. Módosítva: 2018.08.14.
osz_haj

A haj életünk bármelyik időszakában elkezdhet őszülni. Általában mindkét nemnél a 30-40-es évekre jellemzőek az első ősz hajszálak, akár nagyobb tömegben is. Itt merül fel először a kérdés, hogy használjunk-e hajfestéket. Vannak persze "nem tüneti" kezelési módszerek, amelyek szerencsésebbek a hajfestésnél, főleg a vitamin-és étrend-kiegészítő szerek szedése. Mi hatásos?

Első lépés

Vásároljunk étrend-kiegészítőt. Ami javasolható erre a célra, a vitamin B-komplex (nyolc hatóanyaggal a B-vitamin családból). Erre alkalmas lehet egy multivitamin+ásványi anyag készítmény, vagy olyan készítmény, amely csak a B-komplex csoportot tartalmazza. Ha e célra csak kevesebbet tudunk fordítani, akkor a B5-vitamin (pantoténsav) javasolható.

Második lépés

Használjuk a fentebb említett szereket naponta egyszer, lehetőleg reggel. Számos B-vitamin csoport-tag jelentős hatást fejt ki az élelmiszerek szervezetbeni lebontására. Ez a kissé felgyorsított lebontási folyamat nem lenne szerencsés az esti órákban, pl. elalvás előtt. Ha mégis csak este lenne alkalmunk bevenni a B-vitaminokat, célszerű legalább 4 órával a lefekvés előtt ezt megtenni.

Milyen betegségeket okozhat az egyes vitaminok hiánya? Itt megtudhatja, kattintson!

Harmadik lépés

Olvassuk el a betegtájékoztató szövegét, és kövessük pontosan az ott leírottakat. A legtöbb tabletta, kapszula esetén előírás, hogy ne törjük szét, ne nyissuk ki. Ha más, pl. rágótablaetta, oldat, por, folyadék stb. formában kiszerelt készítményt alkalmazunk ott is tartsuk be a bevétel tájékoztató szerinti szabályait, egyébként elveszhet a B-vitamin/ok hatása.

osz_haj

Meg lehet előzni a haj őszülését?

Negyedik lépés

Fogyasszunk teljes, egészségesen elkészített reggelit, majd ennek befejezését követően azonnal vegyük be a vitamint. Ezáltal jobb lesz a felszívódás, és optimálisabb a vitamin vérszintje a szervezetben.

Ötödik lépés

Figyeljük meg a vizeletünket. A B-vitamin felesleg (tekintve vízoldható mivoltát) gyorsan ürül a vizelettel, főként ha több folyadékot fogyasztunk. A nagyobb hatóanyagtartalmú készítmény erősebben megszínezheti a vizeletet. A Harvard Medical School szerint a B-vitaminok zöldessárgás, fluoreszkáló jellegű színnel festik meg a vizeletet. Ebben az esetben kisebb hatóanyagatartalmúra is cserélhető az étrend-kiegészítő, az lényeges, hogy legalább B5-vitamin, pantoténsav tartalma legyen az előírt napi értéken.

Forrás: facmedicine.com

Forrás: Faculty of Medicine