Ezeket látta már?

Hőség jön: itt a másodfokú hőségriasztás

2018.07.30. Módosítva: 2018.08.01.
nyarimeleg

Trópusi meleg napok várhatók, a hőség az egészséges embereket is megviselik, hát még a betegeket, gyerekeket, időseket. Előzzük meg a bajt!

Az egész országra figyelmeztető előrejelzést adott ki a meteorológia a hőség miatt. A Duna-menti megyékben egyenesen a hőségriadó II. fokozatát rendelték el, vagyis ezekben nemhogy 25, de még 27 fok alá se fog esni a napi közép(!)hőmérséklet. Ez pontosnak tűnik, Budapesten már most, hajnalok hajnalán kifejezetten meleg van, bár azt, ami most van, még pont el lehet viselni. Nem mintha nem láttam volna már a 4-6-oson a gyöngyöző homlokát törölgető embert, aki kivételesen még csak nem is én voltam!

A rettentő hőségen kívül az időjárás ma még záporokkal, zivatarokkal fogja provokálni magát, de ez senkit sem lephet meg, aki egy kicsit is figyelt az általános iskolában a földrajz órán. A nap sugarai ilyenkor rendkívüli módon felmelegítik a földfelszínt. A talaj és a levegő hőmérsékletének különbsége feláramlást idéz elő, a felfele áramló, nedvességgel teli meleg levegő pedig a magasban lehűl, így kevesebb nedvességet képes megtartani. A kicsapódó fölöslegből lesz a zápor. Hát, erre készüljenek, már amennyire erre fel lehet készülni.

A nagy hőség megterheli az egészséges szervezetet is, így bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt. Különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők.

Kánikula tippek: ezt javasolják a sürgősségi osztály vezetői, kattintson

A meleg az autósokra is kedvezőtlen hatással lehet, így felhívjuk a figyelmet a vezetés közbeni fokozott óvatosságra. Sose hagyjunk gyermekeket, állatokat zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban, még árnyékban sem, mert pár perc alatt is 50-60°C-ra tud felmelegedni az autó belseje, és a benne lévők hősokkot kapnak.

Igyunk minél több folyadékot a nyári melegben Igyunk minél több folyadékot a nyári melegben Forrás: EgészségKalauz

A vízparton nyaralók napozás után lehetőség szerint hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel. Kérjük a lakosságot, hogy az elkövetkező napokban mindenki különösen ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre.

Kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein-, és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. Lehetőség szerint 11 és 15 óra között ne tartózkodjanak a tűző napon, bőrüket megfelelő ruházattal és napvédő szerekkel védjék a leégés ellen.

Nem mindegy, hogy mit eszünk a hőségben. Olvasson tovább!

Azon légkondicionált helyiségek listája, amelyeket bárki igénybe vehet, elérhető a katasztrófavédelem weboldalán ezen alinken.

Forrás: EgészségKalauz