Ezeket látta már?

Jól ismered a barátod?

Milyen jól ismered a barátodat? Hogyan viselkedik a legjobb barátod, ha a másik szükségben szenved? Vagy a becstelen emberekkel? Mit gondol, amikor valaki kellemetlenül érzi magát bizonyos társas helyzetekben? A Psychological Science című lapban megjelent tanulmány szerint drágán megfizethet az, aki nem tudja a választ ezekre a kérdésekre.

Több módja van annak, hogy kiismerjük a másik tulajdonságait. Gyakran mondjuk valakiről, hogy kitárulkozó alkat, vagy hogy általában jókedvű. Talán azt is tudjuk, hogyan viselkedik bizonyos helyzetekben. "Ez utóbbi sokkal pontosabb képet ad a személyiségről." – mondja Charity A. Friesen, a Wilfrid Laurier Egyetem munkatársa – "Van olyan, aki harsány és közvetlen, ha a barátaival van, új közösségekben azonban inkább csendes."

Jól ismered a barátod?

Friesen és kutatótársa, Lara K. Kammrath egyetemi hallgatókat vont be a vizsgálatba. Mindegyiküket megkérték, hogy hozza magával egy barátját is. Ezután egy online tesztet töltettek ki velük olyan szituációkról, amelyeket egyesek bosszantónak tarthatnak. Ilyen volt például a "szkepticizmus", amelyet úgy írtak le, hogy az illető nem hisz abban, amit mondanak neki, megkérdőjelez általános igazságokat, vagy nagyon nehéz meggyőzni valamiről.

A lista ezen kívül tartalmazta a naivitást, a bátortalanságot, a gátlástalanságot, a tökéletességmániát, a feledékenységet és több hasonló tulajdonságot. Mindegyiknél válaszolniuk kellett arra, hogy mennyire zavarja őket az ilyen viselkedés, és el kellett dönteniük, hogy a barátjuk hogyan áll a kérdéshez.

Néhányan eltalálták a barátaik véleményét, sokaknak azonban fogalmuk sem volt róla. Ez különbözteti meg az egyes barátságokat. Azoknak, akik jól ismerték a másikat, rendszerint szorosabb volt az egymáshoz fűződő viszonyuk, kevesebb volt köztük a zavar és a konfliktus. Más kutatások azt mutatják, hogy nem nehéz leírni valakinek a tulajdonságait: erre akár az alkalmi ismerősök is képesek. Ha azonban jól ismerjük a másikat, azt is tudjuk, hogyan gondolkodik a dolgokról.

Forrás: Medipress