Kedden egyre durvul a hőhullám! Már mindenki veszélyeztet!

#hőség #nyár #kánikula #időjárás
2021.06.22.
Kedden egyre durvul a hőhullám! Már mindenki veszélyeztet!

Kedden az egyre fokozódó hőség teszi próbára szervezetünket. Fennáll a napszúrás, a hőguta és a kiszáradás veszélye is, legyen nagyon óvatos!

Romlik a helyzet részben azért mert napról napra egyre magasabb hőmérsékletekre számíthatunk, de a fontosabb tényező, hogy tartósan, egy hetet meghaladóan is fennáll ez a hőterhelés. A leterhelt szervezet egyre jobban kimerül, ami miatt még rosszabbul viseljük a kánikula következményeit. - írja a meteoklinika.

Fejfájással, rosszullétekkel is számolhatunk

Az időjárás-érzékenyek különösen veszélyeztetettek, hasonlóan a krónikus betegségekkel élőkhöz. Egyre gyakoribbak a rosszullétek, a fejfájás, az ingadozó vérnyomás, az alvásminőség leromlása.

A hőségben különösképpen megszaporodtak a fejfájásos tünetek, és a helyzet csak rosszabbodni fog! A légköri folyamatok mindenkinél más és más panaszokat erősíthetnek fel. Hogy mit, ez mindenkinek az egyénileg meghatározott érzékenységétől függ.

Kedden az ismét országosan jellemző 35 fokos, vagy afeletti meleg komoly terhelést ró szervezetünkre. A nagyvárosokban éjszaka sem frissül fel a levegő, a déli részeken pedig napközben akár a 37, 38 fokot is elérhetjük! Csapadék, lehűlés egyelőre nincs, a forróság még napokig folytatódni fog!

Frontjelentésben szereplő panaszok mellett fejfájás, migrén jelentkezhet többeknél, az idősek és a szívbetegek számára humánmeteorológiai szempontból különösen nehéz ez az időszak.

Kábultságra, vérnyomás ingadozásra számíthat a következő napokban

Ha hajlamos rá, akkor a vérnyomása is ingadozhat, erősödhetnek a keringési rendellenességekkel élők panaszai. A fellépő tompaság, napközben jelentkező kábaság ellen javasolt az élénkítés, de a koffeintartalmú italokat kerülje ebben az időszakban! A déli órákban feltétlenül ajánlott, hogy hűvös helyen tartózkodjon, kerülje a tűző napsütést! A legmelegebb időszak átvészelésében segít a pihenés a hűvös lakásban. Lehetőleg kerüljön mindenféle fizikai megterhelést, a sportolást is mellőzze ebben az időszakban.

A nagy melegben az izzadás során sok folyadékot veszíthet, amit ha nem pótol, akár komolyabb problémák is jelentkezhetnek. Az ásványvíz mellett üdítő gyümölcsleves, limonádé, és a friss gyümölcsök fogyasztása is jó megoldás, az étkezés során is térjen át a kímélő fogásokra.

Forrás: meteoklinika