Ezeket látta már?

Készüljön, ma napfogyatkozást figyelhet meg 12 órától!

részleges napfogyatkozás, napfogyatkozás

Gyűrűs napfogyatkozást figyelhetünk meg ma Magyarországról.

Naptávcsővel, napfogyatkozás-szemüveggel vagy hegesztőszemüveggel is lehet nézni a nem hétköznapi természeti jelenséget. De mitől gyűrűs? A Hold nem tudja eltakarni teljesen a Napot, így a Hold körül, a peremen egy fénygyűrű látható.

Mivel a Hold éppen földtávolban jár, így kisebb méretűnek látszik, mint a napkorong – írja a Svábhegyi Csillagvizsgáló közleménye.

Naptávcsővel, napfogyatkozás-szemüveggel vagy hegesztőszemüveggel lehet majd megfigyelni a jelenséget, szabad szemmel nem lesz észrevehető. Kanada északi részén, Grönlandon, Szibériában és a Távol-Keleten látszik majd teljes pompájában.

A részleges fogyatkozás 12 óra 4 perckor kezdődik Budapesten, a maximális kitakarás 12 óra 45-kor lesz, és 13 óra 27-kor válik el végleg a két égitest egymástól. Ettől pár perces eltérések lehetnek az ország többi részén. A közlemény szerint a maximális kitakarás idején a napkorongba beleharapó Hold szabad szemmel is látható lesz.

A csillagászok figyelmeztetnek arra, hogy a jelenség megfigyelésére csak szaküzletekben napmegfigyelésre alkalmazható eszközök használhatóak. A házi megoldások látáskárosodást okozhatnak.

Ez is érdekelheti:

Forrás: EgészségKalauz