Kiszáradt a bőre? Így ápolhatja

#száraz bőr #bőrszárazság #bőrszárazság ellen #krém
2020.05.18.
Kiszáradt a bőre? Így ápolhatja

Óhatatlanul többet mosunk kezet, mint néhány hónappal ezelőtt, a gyakori szappan és fertőtlenítő használat pedig könnyen kiszárítja a kezet. Mutatjuk, milyen szappant, törölközőt és krémet érdemes használnunk!

Ha megkérdezünk bárkit a koronavírus elleni harc lényeges elemiről, a rendszeres, alapos kézmosást valószínűleg az elsők között említi. Ugyanakkor a megfelelő kézmosás, a hozzá használt szappan és meleg víz, valamint a dörzsölő mozdulatok nagyon igénybe veszik a bőrt. Az állandó kézmosás következményeként a bőr kiszáradhat, fájdalmasan húzódhat, kipirosodhat, viszkethet, sőt akár ki is sebesedhet.

Nem mindegy, milyen szappant használunk!

A bőrszárazság és irritáció elleni küzdelem már a kézmosáskor elkezdődik, pontosabban akkor, amikor szappant választunk. A legjobb a hipoallergén, érzékeny bőrre kifejlesztett, színezéktől és illatanyagoktól mentes szappan, melyben esetleg ápoló és hidratáló anyagokat is találunk. A szakemberek szerint bár a folyékony szappan praktikusabb, a hagyományos, szilárd szappanban általában kevesebb az adalékanyag. Az antibakteriális szappanok használatát nem javasolják, legalábbis nem általános használatra.

A kézmosáshoz használt víz legyen kellemesen meleg, semmiképpen se forró. A kézmosás ideális esetben 20-30 másodpercig tartson alkalmanként, és ne feledkezzünk el az ujjak közéről, a kézhátról, a hüvelykujjról, a csukló felső részéről sem. A szappanos kézmosás után nagyon alaposan öblítsük le az egész kezet! A bőrön maradó szappanmaradványok ugyanis irritációt okozhatnak!

A kéz szárítása: ne dörzsöljük

Automatikus mozdulat, hogy kézmosás után gyorsan ledörzsöljük a kezünket a törülközővel, ez azonban sokat árthat az egyébként is igénybe vett bőrnek. Sokkal jobb, ha inkább csak felitatjuk a vizet a bőrről, és dörzsölés helyett gyengéden a bőrre nyomkodjuk a törülközőt.

Nincs egyetértés, hogy az eldobható papírtörlő vagy a textilből készült törülköző a jobb. A szakértők inkább az utóbbit javasolják, de bármelyik jobb, mint lerázni a kézről a vizet és hagyni, hogy a levegőn száradjon meg, ez ugyanis csak tovább száríthatja a bőrt. A kéz lerázása pedig szétszórhatja az esetlegesen bőrön maradt kórokozókat.

Nyilvános helyen: kézmosás vagy fertőtlenítő?

Az alkoholt tartalmazó kézfertőtlenítők praktikusak lehetnek akkor, ha nincs lehetőségünk vízzel és szappannal kezet mosni, de ha tehetjük, inkább a kézmosás mellett döntsünk (sőt a legszükségesebb esetben a kettőt kombinálhatjuk is). Sajnos, nem mindenhol van azonban szappan, kéztörlő, így ezeket érdemes magunkkal vinni egy kis neszesszerben. Néhány száz forintért beszerezhetünk egy olyan kis flakont, melyben vihetjük a szappant, és egy picire összehajtható, gyorsan száradó, nagy nedvszívó-képességű törülközőt. Arra is ügyeljünk, hogy kézmosás után már lehetőleg ne fogjuk meg a szanitereket vagy az ajtó kilincsét, inkább a könyökünkkel nyomjuk le.

Piperecuccok, amiket a bőrgyógyászok azonnal kidobnák a fürdőszobából

Krémezzük rendszeresen a kezet!

Nagyon fontos, hogy a bőr védelmező lipidrétegét, melyet a kézmosással eltávolítunk, visszapótoljuk. Erre számtalan krém és balzsam alkalmas, igazából csak az egyéni preferenciánktól függ, melyiket részesítjük előnyben. Azt azonban vegyük figyelembe, hogy minél hígabb egy termék, annál magasabb a víztartalma, vagyis annál rosszabb a hidratáló hatása (természetesen, van, akinek ez is elegendő). Minél sűrűbb egy krém, minél lassabban és nehezebben szívódik fel, annál jobban ápolhatja a bőrt.

Kézkrém választásakor is keressük a hipoallergén, érzékeny bőrre való terméket, lehetőség szerint illatanyag- és színezékmenteset. Ez utóbbiak ugyanis nagyon irritálhatják a bőrt. Krémezésnél ne feledkezzünk meg az ujjak közéről és a csuklóról sem. A krémezést nyugodtan megismételhetjük 1-2 perc elteltével.

Éjszakára réteges ápolás

A nagyon érzékeny, száraz, húzódó, viszkető vagy kivörösödött bőrnek jót tehet, ha éjszakára pakolással kényeztetjük. Ilyenkor nemcsak alaposan bekrémezzük a kezet, de olyan plusz réteget is teszünk rá, mely megakadályozza, lassítja a hidratáló anyagok párolgását. Ez a plusz réteg lehet például egyszerű vazelin is.

Az alapos, akár többszöri kézkrémezés után tegyünk egy réteg vazelint a bőrre, majd húzzunk cérnakesztyűt vagy egy pamutzoknit a kézre (hogy ne kenjük össze az ágyneműt, és véletlenül ne töröljük le a krémet), és így feküdjünk le aludni.

Forrás: EgészségKalauz