Ezeket látta már?

Ezeket árulják el rólunk a körmön látható vonalak, elszíneződések

köröm vonalak jelentése vesebetegség tünet jel

A körmünk sokkal többet elárul az általános egészségi állapotunkról, mint először gondolnánk.

A köröm – éppen amiatt, hogy jól látható és még a laikus is észreveszi rajta az elváltozásokat – jó indikátor lehet, és figyelmeztethet akkor is, ha éppen nincs egyéb tünetünk.

Ennyi mindenre utalhat a köröm állapota

  • Ha a körmök állományába beivódott, fehéren áttetsző vízszintes vonalakat látunk, az a cink hiányára utalhat.
  • Sötétbarna hosszanti vonal látható a körmön pajzsmirigy betegség esetén.
  • Zölden színeződik el a körömalja egy bizonyos baktérium elszaporodása következtében.
  • A vegyi anyagok is elszínezhetik a szaru állományát.
  • Igen ritkán fekete vagy sötétbarna pigmentet is találunk egy-egy körömlemez alatt.
  • Súlyos májbetegségben sárgára színeződnek a körömlemezek is. 
  • Bizonyos bőrbetegségekre jellemzőek lehetnek a körmök elváltozásai is. A belsőeredetű ekcémás kisgyermek körmein vízszintes barázdák váltogatják egymást.
  • Olykor apró tűszúrásnyi pontok jelennek meg a szarulemezen, ami a pikkelysömör egyik kísérő tünete is lehet. 

Pajzsmirigybetegség

A pajzsmirigy-alulműködés változatos tünetei a kézen és a körmökön is megjelennek. Pajzsmirigy-alulműködés esetén a körmök gyengévé válnak, gyakran letörnek, valamint gyakori, amikor hosszanti barázdák tarkítják a felületüket - ezek az úgynevezett Beau-féle csíkok. Pajzsmirigy túlműködéskor a köröm látványosan eltávolodhat a körömágytól, ugyanis ekkor fokozottabbá válik a sejtmegújulás.

Ugyanakkor, sérülés hatására is megváltozhat a köröm felülete és vastagsága, és az idő előrehaladtával is vastagabbá válik a körmünk, ami nemcsak esztétikai gond (hiszen a vastagabb körmöket nehezebb levágni, ápolni), de fogékonyabbá is teszi a körmöket a fertőzésekre.

A töredezett, berepedt körmök hátterében gyakran egyes vitaminok és ásványi anyagok hiánya áll. Ugyanakkor a pajzsmirigy kóros működése is okozhatja rugalmasságuk csökkenését és a törékenységük fokozódását.

Vesebetegség, vashiány, szívbetegség

Az egészséges köröm egyenletes, sima felszínű, egészséges fénye van, és nincsenek rajta pöttyök, foltok sem. A nagyon matt, halvány, fénytelen köröm nagyon gyakran vérszegénységre, illetve vashiányra utal. De az is vashiányos állapot jele lehet, ha a köröm homorúvá válik és elvékonyodik, ilyenkor az alakja kanálra emlékeztet. A vashiány kialakulhat alultápláltság, bélrendszeri problémák, a bélrendszerben élősködő paraziták vagy felszívódási zavarok következtében is.

Sok más betegség is okozhatja a körmök, illetve az alatta lévő szövetek sápadtságát, például alultápláltság, máj-, szív- vagy vesebetegségek. Érdemes a kézápolási szokásainkat is felülvizsgálni: a túlságosan gyakori kézmosás, a nem megfelelően kiválasztott ápolószerek is tönkretehetik a körmeinket.

A cukorbetegek, a keringési betegek, az érszűkületben szenvedők körömbetegségei szinte árnyékként követik a klinikai állapotot. Kellő értágítókat alkalmazva, a sikeresen visszatérő keringés következtében, szinte gyógyszer nélkül kinő az összes sérült köröm.

A körmök formája is megváltozhat: igen jellegzetes például a körmök, illetve a körömágy "megdagadása", kerekdeddé válása (ún. buzogány- vagy dobverő-köröm). A köröm elváltozása mellett a körömágy is érzékenyebbé, sérülékenyebbé válik, ennek oka a vér oxigénszintjének csökkenése, amely szintén jelezhet szív-, tüdő-, máj- vagy vesebetegséget.

A körmön keresztirányú, bemélyedő vonalak is kialakulhatnak, nem pusztán elszíneződésről, hanem kitapintható elváltozásról van szó. Ezek az úgynevezett Beau-vonalak akkor jelennek meg, ha a köröm növekedésében valamilyen zavar következik be. Ezt okozhatja a körmöt érő sérülés, de súlyos, magas lázzal járó betegségek is, például tüdőgyulladás vagy mumpsz. A vonalak megjelenhetnek kemoterápiát, gyógyszerérzékenységre adott reakciót követően is. A Beau-vonalak súlyos cinkhiányra is utalhatnak.

Gombás fertőzések jelei

A szervezetet megbetegítő gombák száma ma már kb. 300 félére tehető. A leggyakoribb kórokozó gombák a sarjadzó gombák és a penészgombák. E gombafélék általában a körömszéltől befelé haladva egybefüggő, folyamatosan terjedő foltban károsítják a körmök alatti szövetet. A fonalas gombák jobbára hosszanti csíkok formájában terjednek a körmök állománya alá.

Gombásodásra utal, ha a körmök nagyon megvastagszanak. A körmök elszíneződése, sárgássá válása gyakran gombás fertőzésre utal, mely bár gyakoribb a lábakon, a kézen is kialakulhat. Szintén gombás fertőzésre utalhat, ha a köröm törékennyé vagy porózussá válik. Ugyanakkor a sárgássá váló körömnek mélyebben meghúzódó, súlyos okai is lehetnek, a krónikus fertőzésektől a máj betegségein keresztül a pajzsmirigyproblémákig és a pszoriázis vagy más néven pikkelysömör nevű bőrbetegségig.

Ha a körmök elváltozásai hosszabb időn keresztül makacsul fennállnak, mindenképp érdemes felkeresni az orvosunkat, és utánajárni az okoknak.

Vitaminok, ásványi anyagok, melyek kihatnak körmünk állapotára

A szelén legfontosabb, bőrre gyakorolt hatása, hogy megvédi a sejteket a szabad gyökök okozta károsodásoktól, ezzel pedig lassítja az öregedési folyamatokat, például a ráncosodást. Emellett a bőr gyulladását és hiperpigmentációját is enyhíti (mindkettő jellegzetes probléma lehet pl. napégés után). A szelén mellett más mikrotápanyagok is támogathatják a haj, a köröm és a bőr egészségét, például az E- és a C-vitamin, illetve a cink. Érdemes olyan étrend-kiegészítő mellett dönteni, amelyben ezeket mind megtaláljuk: kutatások szerint ugyanis ezek egymás hatását, felszívódási képességét is képesek javítani. Nem szabad azonban arról a fontos dologról sem elfeledkezni, hogy a szelénhiánynak és a szeléntúladagolásnak nagyon hasonlóak a tünetei: hajhullás, bőrproblémák, töredező köröm jellemezhetik mindkettőt, így az ajánlott napi beviteli adagot ne lépjük túl!

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Így szabadulhat meg a szemölcsöktől a kezén, talpán és a körme alatt

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

köröm

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához