Ezeket látta már?

Így tegye stresszmentessé a körömvágást a kutyája számára

kutya, körömvágás, viselkedésterápia

A benőtt, betört köröm kis kedvencünknél ugyanolyan bosszantó és fájdalmas tud lenni, mint az embereknél.

A körömvágástól való félelem nagyon gyakori probléma, amellyel a kutyagondozók szembesülnek. A félelem az enyhe ellenszenvtől a nyílt rémületig terjedhet, kutyától függően. Egyes kisállatszülők számára az egyetlen módja annak, hogy levágják a kutyus körmét, ha az állatorvosnál bódítás után teszik.

Sokan feladják a próbálkozást, és csak hagyják, hogy a kutya körmei hosszúak maradjanak. Bár a csalódottság érthető, ez a lehetőség egészségügyi hátrányokhoz vezethet a kutyák számára.

A benőtt körmök befolyásolják a kutya testtartását, ami végül ízületi problémákhoz és ízületi gyulladáshoz is vezethet. A hosszabb körmökkel rendelkező kutyák hajlamosak akaratlanul is tönkretenni a bútorokat és egyéb tárgyakat, valamint a visszahajolt köröm fájdalmat is okozhat.

Vágás olló nélkül

Ha kutyája retteg a körömvágástól, mit tehet? Íme néhány ötlet:

  • Egyes kutyák körmei egészséges hosszúságúak maradnak, ha rendszeresen edzik durvább felületen, például betonon vagy járdán.
  • Egy másik innovatív ötlet egy „tábla” létrehozása, amely egy csiszolópapírral bevont falapból áll. Ha megtanítja kutyájának a mancsot célzó viselkedést (kaparást), a kutya ténylegesen lereszeli a saját körmét, miközben kaparja a deszkát.
  • A durva felületű ajtószőnyegek, is kiválóak lehetnek, már csak akkor is, ha a kutyus rajtuk sétál.

Bár ezek az ötletek hasznosak lehetnek, előnyösebb megoldás az, ha bármikor levághatja a kutyája körmeit. Ha nagyobb kutyái vannak, akkor a körmök levágása nehezebb a méret miatt, és a körmök gyakrabban töredeznek. Megfelelő használat esetén egy "reszelő" tárgy simábbá teheti a körmöket. Ez a módszer hatékony lehet azoknál a kutyáknál is, amelyekben egyszerűen olyan erős, kondicionált félelem alakult ki az ollótól, hogy már maga a látványa is kikergeti őket a világból.

Stresszmentes körömvágás

A következő lépés egy cselekvési terv kidolgozása. Viszont ez tudni kell, hogy nem egy gyors folyamat. Kutyája kényelme és a stresszmentes környezet az elsődleges szempont.

Első lépés: A folyamat első részében hozzá kell szoktatni kutyáját a lábkezeléshez. Ebben a lépésben egyáltalán nem fogja használni az ollót. A kutya mancsainak megérintése, ujjainak mozgatása a lábujjain, és végül egy nem fenyegető tárgyal érintse meg a körmét.

A tárgy lehet bármi, amit a kutyája nem talál ijesztőnek, és aminek elég a felülete ahhoz, hogy zajt keltsen. Párosítsa az érintést és a kezelést valami pozitív dologgal, például egy igazán jó étellel, dicsérettel vagy valami mással, amit a kutyája igazán szeret. Ez idő alatt mindig tartsa szemmel kutyája testbeszédét. Ha stresszes, azonnal álljon meg, és lépjen vissza egy lépést.

Második lépés: Miután kutyája nyugodtnak tűnik a kezelés során, vegye elő az ollót. Eleinte egyszerűen csak tegye a közelébe. Ha a kutya idegesnek tűnik, távolítsa el, addig, amíg a kutya jól nem érzi magát a jelenlétében. Lassan, idővel vigye közelebb.

Harmadik lépés Kezdje el hozzáérinteni az ollót a kutya körméhez és koppintsa hozzá. Másnap ismételje meg a következő körmökkel. Ha a kutya stressz nélkül engedi, lépjen a következő szintre.

Negyedik lépés: Következő lépésként vágja le egy határozott mozdulattal az egyik körmöt. Ha a kutya nyugodt és engedi, folytassa. Ha ingerültté válik, másnap próbálja meg újból vagy lépjen vissza egy lépést.

Ha úgy gondolja, hogy ez hosszú folyamatnak tűnik, akkor igaza van, de a körömvágástól való félelem leküzdése ijesztő folyamat a kutyája számára, és mindig olyan ütemben kell mozognia, ahogyan a kutyájának kényelmes.

Ha túl gyorsan megy, azt tapasztalhatja, hogy a kutyája intenzív negatív érzelmi reakciót vált ki az ollóval szemben, és ez az, amit nem akar.

„Mohókká válunk, és mindent egy nap alatt akarunk csinálni. Természetes, hogy úgy gondolja, ha egy körmöt megcsinált, menjünk tovább, és csináljuk meg a következőt. Ne! Ha túl gyorsan mozog, néhány lépést vissza kell lépnie a folyamatban, amíg a kutyája ismét kényelmesen nem érzi magát a továbblépéshez." - mondta Katenna Jones állat viselkedési specialista.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Támad a parvovírus: ezért oltassa be minden évben a kutyáját!

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

kutya

Forrás: pethealthnetwork
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához