Ezeket látta már?

Kulcs a kortalan szépséghez?

A természetben sok minden a ciklikusság szabályait követi, nincs ez másképp a bőrápolásban sem. Bőrünk egyrészt a különböző életkorokban más-más jellegű ápolást igényel. Másrészt az időjárás - ami fontos külső környezeti hatótényezőként befolyásolja bőrünk állapotát - periódikusan ismétlődő, így bőrápolási szokásainkon is szükséges változtatnunk az évszakok beköszöntével.

Egy igazán aktuális őszi témával vezetjük be a bőr- és szépségápolás témakört felölelő cikksorozatunkat.

Kulcs a kortalan szépséghez?

Bőrápolás ősszel

A nyári hónapokban bőrünk folyamatosan erős napsugárzásnak volt kitéve, az őszi hideg szeles idő pedig tovább fokozza a dehidratáló hatást. Ebben az évszakban fontos tehát a mélyhidratálás, regenerálás.

A mértéktelen napozás hatására felgyorsult korai öregedési folyamatok könyörtelen változásokat idéznek elő a bőrben. Gondoljunk csak a pigmentfoltokra vagy a szerzett barázdákra, a ráncokra. A nyári fokozott UV sugárzásnak kedvező hatásai is vannak, többek között serkentőleg hat a hámképzésre. Ennek következtében azonban, az arra hajlamosaknál a szaruréteg megvastagodhat, ezért indokolttá válhat annak vékonyítása.

Az ősz a kozmetikában - a napsugárzás intenzitásának csökkenése miatt - a pigmentfolt halványítás és a hámlasztás időszaka. Manapság ezekre számos megoldás áll rendelkezésünkre. Most egy ősi eredetű módszert járunk körül, amely a technológia fejlődésével nemcsak az egyik legnépszerűbb hámlasztó eljárássá nőtte ki magát, hanem ennél jóval több... hatékonyan, mégis kíméletesen csökkenti bőrünkön az öregedés hatásait.

Az elszarusodás élettani folyamata

A hámréteg legalsó sejtsora folyamatosan osztódik, a keletkezett leánysejtek felfele tolódnak, majd elhalt szarusejtekként leválnak, biztosítva a folyamatos megújulást. Az elhalt sejtekből álló szaru (keratin) felhalmozódás testünk első védelmi vonala.

A szaruréteg gátat képez a káros környezeti hatásokkal, kórokozókkal szemben, de az értékes hatóanyagok sem tudnak eljutni a mélyebb, osztódó rétegekbe, ahol hasznosulhatnának. Ezért tapasztaljuk azt, hogy a krémek önmagában történő otthoni használatával egy szakszerű kozmetikai kezeléshez képest nem érünk el látványos hatást, hiszen legfeljebb a hámot hidratáljuk.

Tovább rontja a helyzetet, hogy az elszarusodás folyamata legtöbbünknél nem tökéletes. Ez leglátványosabban a zsíros bőrűeknél figyelhető meg, megvastagodás (hiperkeratinizáció) formájában. A bőrlégzés és a faggyú ürülése romlik, ami kedvezőtlen a bőrben zajló oxigént igénylő biokémiai folyamatok számára. Szembetűnő jelei: sápadt, fakó szín, leváló korpapikkelyek, mitesszerek, gyulladásos folyamatok, értágulatok.

Nyár végére ráadásul még jobban megvastagodhat a bőrfelszín, mivel az UV fény serkenti a hámképzést. Az évek múlásával is egyre indokoltabb a szaruréteg elvékonyítása, mert a hámlás fokozatosan lelassul.

Hogyan működik a mikrodermabrázió?

Kulcs a kortalan szépséghez?

A mikrodermabrázió olyan elektrokozmetikai (géppel végzett) peeling (hámlasztó) eljárás, mely során eltávolítjuk a megvastagodott, élettelen szaruréteget. Szükséges hozzá valamilyen dörzshatású anyag, ami lehet kristálypor, vagy újabban gyémántfej.

Előbbi esetben a bőr felszínére nagy nyomással alumínium-oxid kristályport fújnak, amit aztán a szaruréteggel együtt vákuummal távolítanak el. Szűkebb értelemben véve ezt nevezzük mikrodermabráziónak. Utóbbi esetben pedig egy gyémántszemcsés fej szabályozható vákuumal távolítja el a szaruréteget, ezt csiszolásnak nevezzük. Mindkettő végezhető arcon és testen egyaránt.

A mikrodermabráziós kezelés jellemzői

A kezelés hatása

Mivel eltávolítja a felesleges szaruréteget, már az első alkalom után simább, puhább bőrtextúrát, üde színt eredményez. A vákuum hatása is érvényesül: fokozza a vér-és nyirokkeringést, szövetek anyagcseréjét.

Egy hét múlva javul a hatóanyag felszívódás, mert a bőr az elhalt szaruréteg eltávolításával átjárhatóbbá válik, így nyitott lesz a mélyhidratálásra, hatóanyagok befogadására. Zsíros bőrűeknél a faggyútermelés és ürülés normalizálásának hatására a zsíros érzet eltűnik.

Több kezelés után a bőrlégzés és a mikrokeringés tartós javulása révén normalizálódik a hámképzés, serkenti a kollagén és elasztin szintézist, fokozódik a bőr anyagcseréje.

Végeredmény: rugalmasabb, tömöttebb bőr, a ráncok ellaposodnak, egyenletes bőrtónus, és tökéletesebb bőrkép.

Kontrollált (a hámlasztás mélysége szabályozható)

Fájdalommentes, steril, nem allergizál

Enyhe masszázsérzetet keltő

Nem igényel utókezelést

Minden bőrtípuson alkalmazható (kivétel gyulladásra hajlamos érzékeny bőr, alipikus vagy aktív gyulladásban lévő bőr)

A mikrodermabráziós kezelés javallatai

revitalizáló kúra

ráncok ellen érett, stresszes bőrre bőrfiatalító anti-aging kezelésként

hatóanyag felszívódás fokozására készíti elő a bőrt

hiperkeratózis, keratosis pilaris (érdes bőr)

zsíros, aknés, tágpórusú, sápadt bőrök

bőrszárazság: kezelés után hatékonyabb a hidratálás

hegek csökkentése

halványítás (öregségi és nap okozta hiperpigmentáció)

testkezelés, cellulit, stria

A mikrodermabráziós kezelés ellenjavallatai

Kulcs a kortalan szépséghez?

nyáron, mert a hám vékonyodás miatt fényérzékenyebbé válik a bőr, ezért pigmentálódhat

láz

a bőr bakteriális, vírusos fertőzése (bőrgyulladás, herpesz, szemölcs)

bőrdaganat, bőrbetegségek

cukorbetegség

vérzékenység

keloidra való hajlam

fényérzékenyítő gyógyszerek mellett (pl. isotretionin tartalmú gyógyszerek)

A mikrodermabráziós kezelés lehetséges mellékhatásai

bőrpír, ami egy napon belül elmúlik

pontszerű vérzések

A mikrodermabrázió alkalmazható

önmagában vagy kozmetikai kezelésbe beépítve bőrradír helyett és/vagy mellett, így sokkal látványosabb az eredmény

a kielégítő eredmény érdekében kúraszerűen, heti gyakorisággal ismételve, 6-12 kezelés szükséges, 3-4 havonta utókezelés javasolt.

a kúra egész ideje alatt nélkülözhetetlen a fényvédelem

A mikrodermabrázió remek alternatívája a kémiai hámlasztásoknak, mert fájdalommentes, kíméletes, nem avatkozik bele bőrünk alapvető folyamataiba. A kúra hosszát és a kezelések számát a bőr állapota határozza meg.

Azok számára javasolt, akik a fenti problémákkal küzdenek, gyors, és tartós eredményt szeretnének elérni anélkül, hogy a kezelések fennakadást okoznának a mindennapi tevékenységeik ellátásában.

További információ mikrodermabrázió és egyéb szépségápolási témában:

Nagy Alexa

kozmetikus-biológus

Forrás: Elektrokozmetika főiskolai jegyzet, Seres Jánosné: Elektrokozmetika Műszaki Könyvkiadó, Budapest, 2003.

Forrás: EgészségKalauz