Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Mit kell tudni a hajbeültetési technikákról?

Hajbeültetési módszerek: melyik, mennyire hatásos?

Egyáltalán mikor érdemes a hajbeültetést választanunk, ha kopaszodunk vagy hajvesztési problémáink vannak?

Ha hajhullással vagy kopaszodással küzdünk, felmerülhet bennünk a hajbeültetés lehetősége. Más módszerekkel szemben a hajbeültetés biztos és végleges megoldást nyújt, nincs szükség utókezelésekre és a hajbeültetés utáni folyamatos orvosi kontrollra.

A különböző hajbeültetési módszerek ismertetése 

Ha hajhullással vagy kopaszodással küzdünk, felmerülhet bennünk a hajbeültetés lehetősége. Más módszerekkel szemben a hajbeültetés biztos és végleges megoldást nyújt, nincs szükség utókezelésekre és a hajbeültetés utáni folyamatos orvosi kontrollra. Szerencsére amiatt sem kell aggódnunk, hogy a beavatkozást az eredmények elmaradása miatt esetleg meg kell ismételni, hiszen a hajszálak növekedését és életre szóló tartósságát általában garantálják a különböző hajbeültetési klinikák.

Az alábbiakban ismertetni fogjuk a különböző hajbeültetési technikákat, említést teszünk azok előnyeiről és hátrányairól. Ám mindenekelőtt arra keressük a választ, hogy egyáltalán mikor érdemes a hajbeültetést választanunk, ha hajvesztési problémáink vannak.

Mikor javasolt a hajbeültetés?

A hajhullás nem egyértelműen köthető egy konkrét betegséghez vagy egészségügyi problémához, számtalan indok állhat a hajvesztés hátterében. Fontos, hogy mielőtt bármilyen kezelésbe kezdenénk, először konzultáljunk a háziorvossal vagy egy hajgyógyásszal, hogy diagnosztizálhassa a kiváltó okot, ezután pedig kezdjük meg ennek orvoslását a megfelelő szakember bevonásával. Sok esetben előfordulhat, hogy a hajhullás és kopaszodás kezelhető a fennálló probléma megszüntetésével, és nem szükséges egyéb készítmény vagy beavatkozás alkalmazása.

Abban az esetben viszont, ha nem foglalkozunk az alapproblémával, és rögtön a hajhullásunkat kezdjük kezelni, a tünetet nem fogjuk tudni megszüntetni egyik hajvesztés elleni módszerrel sem.

Ha a hajgyógyász azt állapította meg, hogy genetikai okok állnak a kopaszodás hátterében, tehát a kiváltó ok az androgén alopécia, akkor sajnos nincs semmilyen gyógymód ennek kezelésére. Ebben az esetben nem fognak használni a különböző hajhullás elleni samponok, olajok, gyógyszeres kezelések, terápiák vagy egyéb készítmények és eszközök, ekkor már csak a hajbeültetés az, ami megoldást nyújthat a kopaszodásra.

Az androgén alopécia egyébként sokkal gyakrabban áll a hajvesztés hátterében, mint gondolnánk: férfiaknál 90%-ban ez okozza a kopaszodást, és a nőknél is vezető oknak számít.

Hajbeültetési módszerek

F. U. T. technika

A F. U. T. (Follicular Unit Transplantation), más néven csíkkivételi módszert 1995-ben írták le először. A technika lényege, hogy a hajas fejbőrt a tarkónál egy nagy sávban eltávolítják, majd ezt vágják fel, hogy kinyerjék belőle az átültetendő hajszálakat.

A műtét előtt érzéstelenítik a fejbőrt, majd fültől fülig a tarkónál (donorterület) ívesen felvágják azt körülbelül 2 cm-es szélességben. Miután összevarrták a sebet, az eltávolított csíkból mikroszkóp alatt vágják ki a hajszálcsoportokat (graftokat), és átültetésre alkalmassá alakítják őket. Ezeket a műtét második szakaszában érzéstelenítés után egyesével beültetik a hajhiányos területekre (célterület).

A műtét a legtöbb páciens beszámolója szerint fájdalmas, és a donorterületen a vágás helye minden esetben meglátszik rövid hajviselet esetén. Ha a seb nem gyógyul szépen, és a páciens haja rövid, akkor igen látványos a visszamaradt heg.

A F. U. T. módszer ma már nem számít korszerű hajbeültetési technikának. Egyre kevesebb klinika alkalmazza, mivel a későbbi, kisebb fájdalommal és hegekkel járó F. U. E. eljárás nagyon a háttérbe szorította.

F. U. E. módszer

A F. U. E. (Follicular Unit Extraction) anno forradalmi áttörést jelentett a hajbeültetés területén. 2002-ben publikálták először, és azóta is kiemelkedő a népszerűsége. A F .U. E. hajbeültetés során helyi érzéstelenítés után a donorterületről egy körtű segítségével csoportonként nyerik ki az átültetésre szánt hajszálakat. Egy-egy ilyen hajszálcsoport 1-5 hajszálat tartalmaz. A kinyert graftokat a beültetésig egy speciális oldatban tárolják, hogy ne károsodjanak. A beavatkozás második felében egy, a kinyeréshez használt tű méretével megegyező eszközzel/tűvel lyukakat ejtenek a célterületen, majd ebbe egyesével beültetik a graftokat.

Íme, a hajbeultetes lépései (himgeurope.com) Íme, a hajbeultetes lépései (himgeurope.com) Forrás: himgeurope.com

A F. U. E. módszer előnye a F. U. T. módszerrel szemben, hogy ez a technika sokkal kevésbé fájdalmas, nincs szükség sem vágásra, sem varrásra, így a donorterület jóval gyorsabban fog begyógyulni a hajbeültetés után. A modernebb eljárásokkal összehasonlítva viszont vannak hátrányai: 

  • egyrészt a donorterületen fehér foltok/pöttyök maradhatnak a gyógyulás után
  • másrészt az itt használt tű még túl vastag, így a kivétel során megsérülnek a szomszédos hajszálak, ami a donorterület ritkulását eredményezi.

A vastag tű sajnos azt sem teszi lehetővé, hogy elég sűrűre ültessük a hajszálakat, és egy esetleges hajsűrítésnél sem jöhet számításba ez a hajbeültetési technika. Összességében viszont még mindig korszerű módszernek számít, ár-érték arány tekintetében kitűnő választás lehet.

F. U. E. 2 eljárás

A F. U. E. 2 vagy mikromotoros módszer az alap F. U. E. technika továbbfejlesztett változata. Ennél az eljárásnál a F. U. E. technikánál megszokott kézi kivétel helyett általában egy géppel dolgoznak az orvosok, ezzel nyerik ki a donorterületről a beültetéshez szükséges graftokat. A gép leginkább a hajbeültetést végző orvos munkáját segíti, mivel így könnyebben tudja elvégezni a feladatot.

Előnye még, hogy a kinyerés során a graftok kevésbé sérülnek a tű folyamatos pörgő mozgása miatt. Több hajszál nyerhető ki rövidebb idő alatt, így az orvos mellett a betegnek is jóval kényelmesebb ez a hajbeültetési módszer, és a beavatkozás utáni gyógyulási idő is lerövidül.

Sajnos hátránya is van a módszernek: a donorterület ugyanúgy megritkulhat, mint a F. U. E. eljárás után, és a fejbőrön is maradnak a gyógyulás után fehér foltok. A F. U. E. 2 a legtöbb részletet illetően megegyezik az alap F. U. E. módszerrel, a beavatkozáshoz használt tű mérete és a módszer hibaszázaléka is ugyanolyan.

A kinyert hajszálcsoportok, graftok A kinyert hajszálcsoportok, graftok Forrás: himgeurope.com

S. H. E. módszer

Az S. H. E., azaz a Single Hair Extraction a F. U. E. technika alapjaira épült. A legjelentősebb eltérés, hogy itt már meg lehet bontani a hajszálcsoportokat, így lehetőség van a szálankénti átültetésre is. Ezt a módszer során alkalmazott jóval kisebb átmérőjű tű teszi lehetővé, mely méreteiből adódóan még kisebb, szinte észrevehetetlen nyomot hagy a donorterületen.

Fue és SHE módszer összehasonlítása Fue és SHE módszer összehasonlítása Forrás: himgeurope.com

Az S. H. E. nagy előnye még, hogy a gyógyulási idő a kisebb sebek miatt jóval rövidebb, a beavatkozás után nem maradnak fehér foltok a fejbőrön, és a donorterület sem ritkul meg, mivel a szomszédos hajszálak nem sérülnek a kinyeréskor. Ha szükséges a haj sűrítése, akkor erre ez a legideálisabb hajbeültetési technika.

Valamivel drágább, mint a többi hajbeültetési módszer, azonban ha több év távlatából tekintünk a pénzünkért kapott kiemelkedő beavatkozási minőségre, még mindig ez biztosítja a leggyorsabb gyógyulási időt mind a tarkó-, mind a célterületen.

Az S. H. E. ma a legkorszerűbb hajbeültetési módszernek számít. Ez a szolgáltatás és eszközei a HIMG hajbeültetési klinika innovációja, 2013-ban elnyerték az Év Terméke Díjat egészségügyi kategóriában.

Forrás: egeszsegkalauz.hu