Ezeket látta már?

Napégés

2008.07.04. Módosítva: 2015.11.04.

Köztudott, hogy a világosabb bőrűek könnyebben leéghetnek a napozást követően, de ez bárkivel előadódhat, a sötétebb bőrűekkel is. A napégés ugyan szó szerint égés, de lassabb folyamat, mint az igazi égési sérülések. A bőr vörösebb, felülete forrónak tűnik. Az ilyen ártalmat otthon is kezelhetjük, és néhány napon belül gyógyul.

Rosszabb is lehet persze az állapot: a bőr felhólyagosodik, duzzadt, fájdalmas, gyakorlatilag az elsőfokú égésnek megfelelő jelenségek észlelhetőek, ezt már komolyabban kell kezelni, különösen, ha láz, hányinger és kiszáradás is kíséri.

Napégés

A napégést célszerű elkerülni, mert károsítja a bőrt, és az korábban kezd öregedni. A fiatalabb korban elszenvedett napégések elősegíthetik a később kialakuló bőrrákok kifejlődését.

A napégést a Nap UV-, elsősorban UV-B sugárzása okozza. Ennek csúcsa dél körülre tehető, mondjuk 10-14 óra közöttre, ekkor amennyire lehetséges, ne tartózkodjunk a szabadban, a direkt napfényben.

Nemcsak a napsütés lehet a napégés forrása, a szoláriumokban is le lehet égni. A szoláriumokban magasabb a kibocsátott UV-sugárzás értéke, ugyanúgy "elöregíti" a bőrt a folyamatos, ismétlődő használat, és több a szemsérülés, több a bőrrák szoláriumhasználat után.

Vannak mellékhatásként – arra érzékeny egyénekben – fényérzékenységet okozó gyógyszerek is, mint pl. a tertraciklin antibiotikumok, egyes vízhajtók stb.

Milyen tünetek észlelhetőek?

 • A bőr elszíneződése az enyhén rózsaszíntől a vörös, vagy akár sötétpiros színezetig. A napfény-expozíciót követő 1-6 órán belül alakul ki maga a napégés, és a tünetek a 24. óra körül tetőznek. Később enyhülnek, és a bőr is elhalványul – vagy éppen lebarnul. A bőr forró, és kemény tapintatú.
 • Folyadékkal telt kicsiny hólyagok jelennek meg a bőrfelszínen, amelyek viszketnek, esetleg fel is fakadhatnak. A bőr később lehámlik, de az alatta lévő réteg keményebb maradhat.
 • A súlyos napégés mélyvörös felhólyagzott bőrt eredményez, hőemelkedéssel, lázzal, hányingerrel, kiszáradással kísérve.
 • Szemfájdalom is jelentkezhet, vagy szemirritáció az UV-sugárzás miatt (ezért a szabadban mindig érdemes napszemüveget viselni.)

Szemfájdalom is jelentkezhet, vagy szemirritáció az UV-sugárzás miatt (ezért a szabadban mindig érdemes napszemüveget viselni.)

A napégés kezelése

Nem minden típusú napégést kell orvosnak is kezelnie, lássuk, milyen önsegítő módszerek vannak:

 • Hideg borogatás, vagy a napégett testrész hideg vízbe mártása.
 • A viszkető bőr bekenése pl. antihisztamin géllel, gyulladásgátlóval.
 • Az érintett területek krémmel, oldatokkal való kezelése. Vigyázzunk a különféle gyógyírokkal, és a vajjal is!
 • Kellő mennyiségű folyadékot kell fogyasztani és kerüljük az alkoholt, mert dehidrál (szárít).
 • A felhólyagzott bőrt laza kötéssel kell ellátni a fertőzés megelőzésére. A hólyagokat ne szúrjuk ki, mert ez lassítja a gyógyulást, és utat adhat a fertőzésnek is. Ha a hólyagok felszakadtak, és a bőr lehámlott, óvatosan el lehet távolítani az ottmaradt bőrdarabokat, és bekenni a bőrt fertőtlenítő, vagy szteroid tartalmú kenőccsel.
 • Súlyosabb fájdalom, diszkomfortérzés esetén fájdalomcsillapító, gyulladásgátló gyógyszert is be lehet venni (aszpirin, paracetamol, ibuprofen stb.)

Súlyosabb fájdalom, diszkomfortérzés esetén fájdalomcsillapító, gyulladásgátló gyógyszert is be lehet venni (aszpirin, paracetamol, ibuprofen stb.)

Mikor keressük fel az orvost a napégéssel?

 • ha a napégés kiterjedt és súlyos,
 • csecsemő-kisgyermekkorú aki napégést szenvedett, közelebbről 18 hónapos kor alatt,
 • ha hőemelkedés, láz, hányinger, hányás kíséri, a kiszáradás és fertőzés elkerülése már orvosi feladat,
 • ha a szemfájdalom, és szemszárazság érzése áll fenn. Ezek tekintetében szemészi konzultáció szükséges. A szaruhártya különösen érzékeny lehet a napégésre.

ha a szemfájdalom, és szemszárazság érzése áll fenn. Ezek tekintetében szemészi konzultáció szükséges. A szaruhártya különösen érzékeny lehet a napégésre.

Napégés: a megelőzés és kezelés lehetőségei

Sokkal célszerűbb a napégés megelőzése naptejekkel, mint a már elszenvedett napégést kezelni!

Az UV-A-, és UV-B sugárzás ellen egyaránt ható naptejeket széles spektrumúaknak nevezik. Milyen anyagok lehetnek ezek?

Kémiai anyagok

A kémiai ágensek elnyelik, abszorbeálják a veszélyes UV-sugárzást, így védik meg a bőrt a napégéstől. Kombinációban szokás ezeket alkalmazni, mert mindegyik másképpen, és más UV-sugárzás ellen véd. Legalább 15 perccel a napozás előtt kell felkenni a készítményt. A benne lévő kémiai anyagok, pl. cinnamátok, oktokrilén, para-amino-benzoesav származékok ekkor tudják igazán kifejteni hatásukat.

Fizikai úton ható ágensek

Ezek az anyagok nem elnyelik, hanem elterelik, "visszaverik" az UV-sugárzást. Igen hatásos pl. a cinkoxid, vagy titán-dioxid, különösen a napfénynek erősebben kitett orr-, arcbőrőn. A titán-dioxid pl. jelentősen véd az UV-A sugárzás ellen, gyakran kombinálják kémiai úton ható szerekkel a naptejekben.

Egyéb napvédők

Ajakvédő balzsamok, napszemüveg, kalapok, napvédő ruházat.

 • Ajakvédelem: mivel a napégés kihozhatja az ajakherpeszt, ezért is védeni kell ajakbalzsamok segítségével.
 • Napszemüveg: nézzük meg megvétel előtt, hogy tényleg véd-e az UV-sugárzástól!
 • Kalapok: a szabadban kalapot kell/érdemes viselni! A szélesebb karimájú kalapok alkalmasak a napvédelemre igazán.
 • Ruházat: bár melegben nehezebben viselhetőnek tűnik, mégis a szűkebb, zártabb ruházat véd a napsugárzás ellen, és ami sűrűbben szövött.

Ruházat: bár melegben nehezebben viselhetőnek tűnik, mégis a szűkebb, zártabb ruházat véd a napsugárzás ellen, és ami sűrűbben szövött.

Az enyhe napégés kezelése

 • Lazább, könnyebb ruházat az égett bőr további irritációjának elkerülésére,
 • nedvesítő, párásító anyagok használata,
 • hideg fürdő, hideg borogatás az égett területeken,
 • elegendő folyadék pótlása a kellő hidráltság fenntartására,
 • helyi érzéstelenítő a kellemetlen tünetek rövidtávú mérséklésére

helyi érzéstelenítő a kellemetlen tünetek rövidtávú mérséklésére

Mikor kell az orvost felkeresni?

 • Ha a napégés súlyos, hólyagosodás, erős fájdalom, rossz közérzet kíséri, szédülés, fejfájás.
 • Ha valaki nagyon sokat napozott, ezért súlyos a napégése, és komolyabb gyógyszeres kezelésre szorul.

Ha valaki nagyon sokat napozott, ezért súlyos a napégése, és komolyabb gyógyszeres kezelésre szorul.

Ha csecsemő, vagy kisgyermek szenvedett napégést, akkor is fel kell keresni az orvost, a megfelelő folyadékpótlás és bőrápolás megoldása céljából.

Forrás: MyDoctor