Ezeket látta már?

Napozás terhesség alatt: ez a nőgyógyász véleménye

napozás, terhesség, várandósság nőgyógyász

Fontos a D-vitamin pótlása nyáron is, ezért érintettek ebben kiemelten a várandós nők.

A D-vitamin jelentősen befolyásolhatja a női termékenységet. Ismert jelenség, hogy az északi országokban a téli hónapokban csökken a termékenység, amit részben a D-vitamin-hiány magyaráz. A D-vitamin szerepéről beszél dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos.

Miért fontos a D-vitamin?

Nyáron nem lehet gond a D-vitamin utánpótlása – gondolhatnák sokan, ez azonban nem mindig igaz. Ahhoz, hogy ezt a kijelentést megértsük, meg kell ismerkednünk mélyebben a D-vitaminnak nevezett anyaggal. "Mint sok esetben, itt sem egyetlen formáról beszélhetünk" – mondja dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász.

Elkülönítünk D1, D2 és D3 vitaminokat, melyek a ténylegesen a szervezetben felhasznált anyag előanyagai. Vagyis a szervezet ezekből az előanyagokból készíti el (a máj és a vese segítségével) azt az aktív molekulát, melyet hasznosítunk. A D1 és D2 formulákat a táplálékkal tudjuk bevinni a szervezetbe, míg a D3 a bőrben a Nap UVB sugarainak hatására alakul ki. És éppen ez az, amiért úgy gondoljuk, hogy a nyári D-vitamin hiány nonszensz.

A napsugárzás jótékony hatását mindenki ismeri, és sokan szeretik is, hódolnak a napozásnak, rendszeresen. De kevésbé szeretik akkor, amikor munkába mennek, így a meleg elől inkább zárt, hűvös helyekre húzódnak. Az égető sugarak ártalmasak is, így magas faktorszámú naptejjel, és hosszú, a bőrből minél többet takaró lenge ruhákkal védekezünk ellene. És itt van a csapda. A káros UVA sugarakat ugyanis ügyesen kivédjük így, de ezzel együtt az UVB sugarakat is távol tartjuk, vagyis a bőrben a D3 képzése igen csekély

Sebaj, hiszen az étkezéssel is be lehet vinni a vitamint, vagyis itt remekül tudunk kompenzálni. Nos, ez sajnos nem igaz, mivel a normál D-vitamin ellátottsághoz mindhárom előanyag megfelelő mennyiségű jelenléte szükséges.

Miért ilyen fontos a D-vitamin?

A vitaminok jelentőségét nem lehet elégszer hangsúlyozni, ám a D-vitamin még ezek között is kiemelkedik. Viselkedését tekintve a vitamin elnevezés nem is igazán helytálló, mivel ez az anyag sokkal inkább hormon, így pedig komoly befolyással van a szervezet működésére.

A D-vitaminnak tudományosan kimutatott szerepe van a PCO és a metabolikus szindróma, vagyis az IR kialakulásában – fejti ki dr. Angyal Géza. Mindkét kór sokszor tünetmentesen jelentkezik, ám megakadályozzák a várandósság kialakulását, gyermektelenségre ítélve a reménykedő párokat.

terhesvitamin Érdemes nyáron is D-vitamint szedni Forrás: terhesvitamin

A D-vitamin mindemellett a várandósoknak is kiemelten fontos, akik ugye a nyári hónapokban inkább behúzódnak a nap elől. Egyrészt rosszabbul viselik a meleget, másrészt pocakjukat is óvják az erős sugaraktól. Számukra, és a családtervezésben is kiemelt fontosságú a megfelelő D-vitamin ellátottság, amit – ahogyan azt láthatjuk – nem éppen egyszerű elérni.

A szakemberek éppen ezért ajánlják már a baba tervezésének időszakában is a várandósvitamint, hiszen ezzel pótolható a hiányzó vitaminmennyiség. A hatás érdekében azonban mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy komplex készítményt válasszunk, hiszen az egyes anyagok más anyagok felszívódásában is szerepet játszhatnak (pl.: D-vitamin – kalcium). Ugyancsak kiemelten fontos, hogy a készítményben jelen lévő anyagok szerves kötésűek legyenek, hiszen így hasznosulásuk akár 80%-kal is jobb lehet!

D-vitamin és gyermekvállalás

A D-vitamin adására fokozódik a nőihormon-elválasztás. Kis esetszámú vizsgálatok és állatkísérletek alapján a nagy adagú D-vitamin-pótlás előnyösnek tűnik a termékenység helyreállításában. A terhességet tervező nők számára ajánlott az étrend bizonyos mikroelemekkel – többek között D-vitaminnal – történő kiegészítése. A megfelelő étrend-kiegészítők megválasztásához kérje kezelőorvosa segítségét!

Mennyi a D-vitamin napi ajánlott beviteli szintje?

A D-vitamin többféle szempontból nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára. A megfelelő D-vitamin-ellátottság a női egészség egyik fontos biztosítéka minden életszakaszban, különösen a várandósság és a szoptatás, valamint a változókor ideje alatt és azt követően. A jelenlegi ajánlások szerint felnőtteknek a D-vitamin napi ajánlott bevitele 2000 NE októbertől márciusig. Fertőző betegségek, menopauza és csontritkulás esetén ezt ajánlott megemelni 4000 NE-re.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Lombikprogram: ennyire fontos a D-vitamin pótlása

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#gyerektervezés

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához