Ezeket látta már?

Nem hizlal a fogamzásgátló szedése!

Nem hízlal a fogamzásgátló tabletta. Az Oregoni Orvosi- és Tudományegyetem legújabb kutatása megdönteni látszik azt a közkeletű véleményt, miszerint a fogamzásgátló tabletta hízlal.

"Elég csak a Google-n rákeresni, hogy lássuk, milyen vitatott kérdéssel állunk szemben." – mondja Alison Edelman, a kutatás vezetője. "Nehéz a hízás okát vizsgálni az embereken, és az eddigi kutatások nem tudták egyértelműen bebizonyítani, hogy a tabletta okozza a súlynövekedést. Pedig ez egy nagyon fontos téma, mivel a hízástól való félelem az oka annak, hogy sok nő nem gondoskodik megfelelően a fogamzásgátlásról."

Nem hizlal a fogamzásgátló szedése!

A kísérlethez a kutatók nyolc hónapon keresztül figyeltek meg néhány rhesus-majmot. Azért ezt a fajt választották, mert a szaporodásuk folyamata rendkívül hasonlít az emberéhez, ugyanakkor több tényezőt – például az általuk elfogyasztott ételeket – ellenőrizni tudtak, így biztosabbak lehettek az esetleges súlynövekedés okában.

A kísérlet kezdetén az állatok felének volt normál súlya, fele pedig elhízott volt. A nyolc hónap alatt a súlyuknak megfelelő arányban kaptak annyi fogamzásgátló tablettát, amennyit az emberek szoktak szedni. Közben a tudósok vizsgálták az általuk elfogyasztott ételeket és a mozgásmennyiségüket éppúgy, mint a testüket alkotó zsír és izom tömegét. A kísérlet végén a normál tömegűek tartották a súlyukat, az elhízottak viszont 8,5 százalékkal könnyebbek voltak, és 12 százalékkal kevesebb zsír volt található rajtuk.

"Az eredmény megmutatja, hogy a fogamzásgátló okozta hízástól való félelem teljesen alaptalan." – állítják a kutatók. "Sőt, ha egy elhízott ember nem változtat az étkezési szokásain, még fogyhat is a tabletta hatására. Valószínű, hogy sokan az évek előrehaladtával általában amúgy is jelentkező súlynövekedést tulajdonítják a gyógyszernek. Tudjuk, hogy az állatkísérletek eredményeit nem mindig alkalmazhatjuk teljesen az emberekre, de az adatok biztatóak." – teszi hozzá Judy Cameron, a kutatás egyik munkatársa.

A tanulmány a Human Reproduction című lap februári számában fog megjelenni.

Forrás: Medipress