Ezeket látta már?

Rossz élményeink - és előzetes elvárásaink...

Előzetes várakozásaink döntenek arról, milyen rosszak a rossz élmények. A legújabb kutatások szerint, amikor az emberek visszagondolnak kellemetlen és fájdalmas élményeikre, általában kevésbé rosszra emlékeznek, mint amire előzetesen számítottak. Ez is bizonyítja, mekkora ereje van a prekoncepcióknak, és egyes szakértők szerint ezt a jelenséget ki lehetne használni arra, hogy felkészítsék az embereket a kellemetlen élményekkel való találkozásokra.

A mostani kutatás során összesen nyolc rövid tesztet végeztek a tudósok, amelyekben az önkénteseknek fárasztó számítógépes munkát kellett végezniük, egy kellemetlen hangot kellett hallgatniuk, és amelyben fájdalmas élményeiket kellett felidézniük. A vizsgálatok során kiderült, hogy a résztvevők sokkal negatívabbnak ítélték meg ezeket az eseményeket, ha úgy érezték, hamarosan ismét megtörténnek velük.

Rossz élményeink - és előzetes elvárásaink...

"Ez egy adaptív viselkedésforma. Az emberek úgy tartják fenn lelki egyensúlyukat, hogy emlékezetük segítségével vértezik fel magukat a jövőbeli kellemetlen események ellen" - írják Jeff Galak (Carnegie Mellon Egyetem) és Tom Meyvis (New York Egyetem) kutatók.

A jó élményekkel más a helyzet: ebben az esetben az előzetes várakozások minden esetben azonosak voltak az élménnyel, akkor is, ha abba kellett hagyni az örömet okozó tevékenységet, és akkor is, ha folytatni lehetett. A tudósok szerint érzelmeink negatívan alakítják kellemetlen emlékeinket, de pozitívan a kellemes élményeinket. "A különböző pozitív vagy negatív élmények ismétlődése megváltoztathatja azt, hogy hogyan emlékezünk vissza rájuk" - foglalták össze a kutatók.

A vizsgálati adatok elolvashatók az American Psychological Association kiadványaiban.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához