Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

„Van, aki ilyenkor szül, én meg már klimaxolok…”

Korai menopauzában akár 40 éves kor tájékán is lezárulhat a termékeny életszakasz

Közismert, hogy a hüvelyszárazság fiataloknál is kialakulhat, azonban a nők 1%-a már jóval a menopauza bekövetkezte előtt megtapasztalja magán a változókor kellemetlen tüneteit. Mutatjuk az okokat és a kezelési lehetőségeket.

„Vajon engem is így lát a családom?”

Virág harmincöt éves, pörgős munkakörben dolgozó nő. Gyakran volt cikluszavara, ami miatt a teherbeesés is hosszú ideje sikertelen volt. Gyakran fájt a feje, hullott a haja, hőhullámok gyötörték, és párjával sok kudarcuk volt a hálószobában Virág hüvelyszárazsága miatt. Ekkor fordult orvoshoz, és derült ki, hogy korai menopauzába került. – Más ilyenkor szül, nálam pedig már elkezdődött a változókor…Való igaz, feszültebbnek érzem magam, jobban felfigyelek a negatív dolgokra, de azt hittem, csak az engem körülvevő véleménybuborék, a sok rossz hír miatt. Az orvosnál viszont kiderült, hogy a hormonjaim is jócskán bekavartak a hangulatomba és az egészségembe – meséli történetét Virág.

Akár 30 év is lehet a különbség

Pár évvel ezelőtt bejárta a világsajtót a hír, hogy Indiában a megtermékenyítés-ipar révén egy hetvenéves nő is sikerrel esett teherbe és adott életet egy lánygyermeknek. Ezt extrémnek tekinthetjük, de az ötvenes életévekig sokaknál lehetséges a fogamzás. Korai menopauzában azonban akár 40 éves kor tájékán is lezárulhat a termékeny életszakasz.

Ezt jelenti a menopauza

A női változókor azt a negyvenes életévek vége felé beköszöntő és a menstruáció végleges elmaradása után még néhány évig tartó időszakot jelenti, amely a petefészkek hormontermelésének hanyatlásával függ össze. Ennek következményeképpen megritkul, majd végleg elmarad a menstruáció. Szaknyelven menopauzának nevezzük azt az időpontot, amikor már egy év eltelt az utolsó havivérzés óta. A menopauza körüli néhány évben számos, korábban nem tapasztalt testi-lelki tünet nehezítheti az életünket, előfordulhatnak hőhullámok, fokozott izzadás, hüvelyszárazság, alvászavarok, súlygyarapodás, hangulatingadozás, állandó feszültség. Egyes betegségek (például a petefészkek korai kimerülése) vagy orvosi beavatkozások 40 éves kor előtt is előidézhetnek klimaxos panaszokat, amelyek ráadásul a fokozatosan kialakuló, természetes változókori tünetekhez képest hirtelen jelentkeznek.

Ezek lehetnek a korai menopauza okai

A nők körülbelül 1 százalékánál 40 éves kor előtt köszönt be a változókor – ezt nevezzük korai menopauzának. A jelenség abból adódhat, hogy a petefészkek nem képesek elegendő mennyiségű reproduktív hormont termelni. Ennek hátterében családi halmozódás, genetikai rendellenességek (Turner-szindróma vagy törékeny X-szindróma), egyes méreganyagok (cigarettafüst, különféle vegyi anyagok, növényvédő szerek vagy vírusok által termelt toxinok), orvosi beavatkozások (kemo- vagy sugárterápia, a petefészkek eltávolítása) vagy autoimmun betegség is állhat, de olyan petefészek-elégtelenség is előfordulhat, amelynek nem tudjuk a kiváltó okát azonosítani. Bizonyos kórképek hajlamosíthatnak a korai klimaxra: az endometriózissal küzdő nők harmadánál a korai petefészek-kimerülés is megjelenik.

Ezt tehetjük a tünetek ellen

Ha gyanúsan korán észleljük magunkon a jellegzetes változókori tüneteket, mindenképpen forduljunk orvoshoz, hogy megismerjük a kiváltó okokat, és mielőbb megkezdhessük a tünetenyhítést. A korai menopauzához társuló panaszok hormontartalmú készítményekkel is csillapíthatók, azonban egyes kórképeknél (például ösztrogénfüggő daganatos betegségek esetén) alkalmazásuk ellenjavallt.

A hosszú távú szövődmények (csontritkulás, szív- és érrendszeri problémák) megelőzése érdekében életmódváltásra is szükségünk lehet. Mozogjunk többet, csökkentsük a szénhidrát- és koleszterinbevitelt, ellenben fogyasszunk több kalciumot, C- és D-vitamint. A hüvelyszárazság kezelésére pedig vény nélkül kapható, ápoló hatású, hosszú távon alkalmazható patikaszereket is találunk a gyógyszertárakban.

Forrás: Phytotec Hungária
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához